A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Tehetségtelen

A balközép lap kommentárja szerint a francia államfő az utakat blokkoló sárga mellényesek szavazataira soha nem számíthatott. 
    Szociológusok és politológusok az 1980-as évek közepe óta figyelmeztetnek arra, hogy a választási eredményekben visszatükröződik a globalizációba beilleszkedett nagyvárosok és azon perifériális Franciaország közötti szakadék, amely a munkahelyek megtartásáért küzd, amely elérhetetlen tömegközlekedéssel, ahol a közszolgáltatások egyre kevésbé vannak jelen, és ahol a választók egyre inkább elzárkóznak a politikától és tartózkodnak a választásokon. 
    "Ezért a helyzetért a köztársasági elnök nem felelős, de azzal, hogy a gázolaj adójának a benzin adójához való igazításáról döntött akkor, amikor az olajárak elszálltak a világpiacon, rosszul mérte fel azokat a mindennapi nehézségeket, amelyekkel állampolgáraink egy része küzd, és így felelősség terheli azért, hogy meggyújtotta a lángot" - hangsúlyozta kommentárjában Francoise Fressoz. 
    A szerző úgy véli, hogy "sürgősen csillapítani kell ezt a dühöt" egyértelmű közbiztonsági okokból, hiszen a tüntetéseknek már egy halálos áldozata és több mint ötszáz sérültje van, de választási megfontolásokból is, miután fél év múlva az európai parlamenti választások következnek. 
    A legrosszabb forgatókönyv az lehet, hogy azok a választók, akik az elmúlt években tartózkodtak, ezúttal azért fognak az urnákhoz járulni, hogy megbüntessék a kormányt. Ez esetben pedig az államfő által meghirdetett progresszió a nacionalistákkal szemben akkora csapást zenvedne, hogy Emmanuel Macron mandátumának második felére végleg rányomná a bélyegét - vélte a kommentár. 
    A Le Monde azt tanácsolja a kormánynak, hogy tűzoltásként próbálja lassabban és fokozatosan bevezetni a környezetvédelmi adót. Emmanuel Macronnak, aki elődeivel ellentétben nem kíván minden konfliktusnál meghátrálni és feladni a reformokat, muszáj megtartania a saját választóit is, akik elsősorban városban élő diplomások, a globalizáció nyertesei, vagyis annak a másik Franciaországnak a képviselői, amely nagyon érzékenyen viszonyul a klímaváltozáshoz. Miattuk nem hátrálhat meg a kormány és ezért nagyon kicsi a mozgástere: a lényeget tekintve nem engedhet, de meg kell ígérnie, hogy figyelmesebben meghallgatja azokat, akik szenvednek. 
    Az államfő az elmúlt hetekben folyamatosan elnézést kért a kormányzási hibákért, de ezzel láthatóan nem tudta meggyőzni a többséget - hangsúlyozta a lap, amely szerint a kormánynak muszáj a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülést és a radikális Lázadó Franciaországot is támadnia, miután azok megpróbálják a tüntetőket maguk mellé állítani, és mert a legnagyobb veszély jelenleg az, hogy "a tiltakozók dühe a szélsőséges pártok üzemanyagává válik" - írta a Le Monde.