A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Brüsszel most Szerbiát zsarolja

Az Európai Bizottság megsérti saját hitelességét

Rasim Ljajić kormányalelnök, kereskedelmi miniszter úgy véli, folytatódik az a régi gyakorlat, hogy Brüsszel nem arra gyakorol nyomást, akire kellene, hanem arra, akire tud. „Ily módon Brüsszel elveszíti a közvetítői szerepét a párbeszédben, s megsérti saját hitelességét” – közölte Ljajić.

Belgrádi sajtóértesülések szerint Brüsszel diplomáciai csatornákon keresztül „tisztességtelen ajánlatot” tett Aleksandar Vučić szerb elnöknek, vagyis megzsarolta: folytassa a Pristinával való párbeszédet, cserébe pedig megnyílik három új csatlakozási tárgyalási fejezet Szerbia számára. Belgrád nem enged a zsarolásnak.
 
Brüsszel diplomáciai csatornákon keresztül gyakorol nyomást Szerbiára, hogy arra kényszerítse, „hogy a Pristina által diktált szabályok szerint játsszon”. Szerbiától és Vučić elnöktől a párbeszéd folytatását kérik, annak ellenére, hogy Pristina a brüsszeli megállapodásban foglalt egyetlen kötelezettségét sem teljesítette, s nem vonja vissza a közép-szerbiai árukra kivetett illetékekről szóló határozatát. Belgrád nem fogadja el az ajánlatot, habár ennek az lehet az ára, hogy hosszabb időre befagyasztják az európai integrációs folyamatot, írja a Novosti.
 
Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter a Novostinak azt mondta, Szerbia a 23-as és 24-es fejezet keretében, a jogállamiság terén elvégzett tevékenységek alapján rászolgált a hétből, amennyit teljesen előkészített, legalább három új fejezet megnyitására, írja a Tanjug.
 
„Remélem, hogy az EU és a tagállamok nagyobb politikai tapintattal fognak viszonyulni Szerbia, mint komoly jelölt és megbízható partner felé, s ezzel jobb üzenetet közvetítenek polgárainknak. Mint kormány a reformok terén elvégezzük a munkánkat, néha gyorsabban, néha lassabban, de kétségtelenül haladunk előre, s ezt hitelesebb módon kellene felismernie az EU-nak és a tagállamoknak” – mondta Joksimović.
 
Rasim Ljajić kormányalelnök, kereskedelmi miniszter úgy véli, folytatódik az a régi gyakorlat, hogy Brüsszel nem arra gyakorol nyomást, akire kellene, hanem arra, akire tud. „Ily módon Brüsszel elveszíti a közvetítői szerepét a párbeszédben, s megsérti saját hitelességét” – közölte Ljajić.
 
Hozzátette, itt nem arról van szó, hogy Pristina nem teljesíti az eddig elért megállapodásokat, hanem politikai okokból új akadályokat állít a szabad kereskedelem útjába, ami mindenki számára káros. „Az ilyen lépések megkérdőjelezik az egész párbeszédet, valamint a szerbek és albánok viszonyának rendezési folyamatát” – szögezte le a miniszter.
 
(vajma.info nyomán)