A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Nálatok is járt Mátyás király?

Egy nagyszerű alkalmazás a Hunyadi Mátyás-év kapcsán

A Hunyadi Mátyás-emlékévhez kapcsolódva fejlesztették ki a Merre járt Mátyás király? című internetes alkalmazást, amely megjeleníti azokat a helyszíneket, amelyeket az uralkodó a történelmi források szerint biztosan felkeresett. Az alkalmazást a Magyar Nemzeti Levéltár készítette Rácz György vezetésével.
A számítógépes alkalmazás Mátyás király és második felesége, Aragóniai Beatrix királyné tartózkodási helyeit mutatja be térképen. A királyok a középkorban nemcsak a székhelyükről kormányozták alattvalóikat, hanem személyesen, kíséretükkel is járták az országot, és útközben, ott helyben intézték a politikai ügyeket – tudhatjuk meg az alkalmazás honlapján.
Térképüket azzal a céllal készítették, hogy segítse a történelem (különösen a politikatörténet és hadtörténet) oktatását a középiskolákban, hiszen sokkal könnyebb megérteni és megtanulni Mátyás számtalan hadjáratát, ha mi is végigjárhatjuk a térképen ezt az utat. Az oktatás segítése mellett a másik cél az volt, hogy a Kárpát-medence településeinek lakói számára kiderüljön, vajon járt-e – és ha igen, mikor – lakóhelyén Mátyás király.
Az alkalmazás egy tudományos szakkönyv adatainak térképen való megjelenítésével készült: Horváth Richárd adattárát vitték az alkotók térképre úgy, hogy a településekre kattintva megkapjuk az adat forrását, és a szakkönyv vonatkozó lábjegyzetének eredeti szövegét is.
A térkép a matyaskiraly.natarch.hu oldalon érhető el.
 
A képen Bodnár Balázs alkotása látható.