A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Száz év kisebbségben

Kárpátaljai részvétel a kassai Kazinczy Napokon

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora előadásában felvázolta a kárpátaljai kisebbség helyzetét, továbbá a magyar nyelvhasználati jogokat, s az annak szűkítésére tett kísérleteket ismertette.

Ötvenedik alkalommal szerveztek Kazinczy Napokat Kassán november 15-18. között.
A Csemadok Kassai Városi Választmány (CSKVV) rendezvényének a Thália Színház adott otthont, melynek témája a százévnyi kisebbségi lét kérdéseit ölelte fel.
Köteles Szabolcs, a CSKVV elnökének megnyitója után az első nap előadásai az 1918-38-as események körül forogtak.
A továbbiakban olyan témák kerültek terítékre, mint az 1948-68 közötti időszak eseményei, Anyanyelvünk és kultúránk helyzete napjainkban – utóbbi szekcióban szólalt fel Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.
A rektorasszony előadásában felvázolta a kárpátaljai kisebbség helyzetét, továbbá a magyar nyelvhasználati jogokat, s az annak szűkítésére tett kísérleteket ismertette.
Az esemény részeként a résztvevők Kazinczy Ferenc emléktáblájánál elhelyezték az emlékezés koszorúját, ahol Fehér József, a Kazinczy Társaság elnöke mondott beszédet.
A programsorozat utolsó napján Széphalomra látogattak az érdeklődők, ahol előadást hallhattak a magyar nyelv múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Végül a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumát tekinthették meg a jelenlévők.
 
(Kárpátalja.ma)