A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Hunyadinak szobrot emelnek a szerb fővárosban

Oktatási, kulturális és sportkérdésekről tárgyalt Kásler Miklós

A két ország igyekszik kiterjeszteni együttműködését a kultúra területén, és az a cél, hogy Magyarország növelje a jelenlétét, és nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia délebbi részein is megjelenjenek a magyar kulturális intézmények és a magyar kultúra.

Magyarország és Szerbia szorosabb együttműködésre törekszik az oktatás, a kultúra és a sport területén a jövőben - hangsúlyozta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken Belgrádban a magyar sajtónak, miután megbeszélést folytatott a kulturális, az oktatási és a sportügyi szerb tárcavezetővel.
Kásler Miklós felhívta a figyelmet: a magyar kormány határozott célkitűzése, hogy a Balkán felé ezeken a területeken megerősítse a kapcsolatait.
 
A politikus kiemelte, hogy a két ország igyekszik kiterjeszteni együttműködését a kultúra területén, és az a cél, hogy Magyarország növelje a jelenlétét, és nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia délebbi részein is megjelenjenek a magyar kulturális intézmények és a magyar kultúra. Belgrádi kérés az, hogy jelenjen meg Szerbia déli részén is a magyar kultúra, a magyar zene, a magyar színház - mutatott rá a tárcavezető.
 
Örömmel nyugtázta, hogy a közelmúltban megjelent egy szerb-magyar középszótár, ami alapot adhat a könyvfordítások területén történő együttműködésnek, vagyis több szerb könyv magyar fordítása jelenthet meg, és növekedhet a magyar könyvek szerb nyelvű kiadásainak a száma is. A találkozón szó esett a belgrádi és a budapesti nemzeti színház együttműködéséről, valamint színészek és művészek vendégszerepléséről.
 
Vladan Vukosavljevic tájékoztatási és kulturális miniszter, valamint Kásler Miklós arról is egyeztetett, hogy a közeljövőben Belgrádban szobrot emelnek Hunyadi Jánosnak, a nándorfehérvári csata győztes hadvezérének, Budapesten pedig a szerb származású Nikola Tesla feltaláló kap emlékművet.
 
Ezen felül a magyar örökség védelme érdekében az aracsi pusztatemplom helyreállításáról esett szó. A templomegyüttes a középkori magyar egyházépítészet rendkívüli értéke - hangsúlyozta. "Abban maradtunk, hogy az épületegyüttes a rekonstrukció során megőrzi szakrális jellegét, de a modern kor lehetőségeit kihasználva turisztikai központtá alakítjuk" - tette hozzá.
 
Vanja Udovicic ifjúsági és sportminiszterrel a magyar sportviszonyokról és az együttműködési lehetőségekről esett szó. Kásler Miklós elmondta: a szerb tárcavezető nagyra becsüli, hogy Magyarországon bevezették az óvodától a felsőoktatásig terjedő szisztematikus testnevelést, hogy tornatermek épülnek, s hogy megváltoztak az iskolai étkeztetési szokások. A szerb miniszter - Kásler Miklós elmondása szerint - konkrét együttműködést szeretne az ifjúsági területeken, valamint az élsport és a labdajátékok területén. A szerb miniszter úgy érzi, hogy stadionépítésben Szerbia lemaradt Magyarországhoz képest, de jövőre tíz stadiont újítanak fel és építenek fel, és ezek során támaszkodnának a magyar tapasztalatokra.
 
A Mladen Sarcevic oktatási miniszterrel folytatott tárgyaláson főként a felsőoktatási kapcsolatok kiszélesítéséről esett szó. Kásler Miklós támogatást kért az újvidéki magyar nyelvű pedagógusképző intézmény önálló jogi személyként való elismeréséhez, amit a szerb tárcavezető megígért. Emellett kijelentette, hogy támogatja a szabadkai magyar nyelvű felsőoktatást is.
 
(MTI nyomán)