A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Értelmetlenek az Oroszország elleni szankciók

Szlovákia reagál az Ukrajnában történtekre

Szlovák kormányfő: a téli hónapokban előfordulhatnak nehézségek és fennakadások Ukrajna gázellátásában a tartalékalapokból.

Szlovákia jelenleg semmiféle fenyegettséget nem érez az ukrajnai fejlemények miatt, de készen áll a helyzetre reagálni. Peter Gajdoš (SNS) hadügyminiszter úgy tájékoztatott, hogy az éjszakai órákban már megvalósult a válságstáb összeállítása – jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő a Nemzeti Biztonsági Elemzőközpont rendkívüli ülésezése után.
 
Majd hozzátette, hogy a Szlovákiát érintő fenyegettség fokát továbbra is a jelenlegi kettes fokozaton tartják. Foglalkoztak azonban további lehetséges helyzetekkel, ilyen lehet az ukrán-szlovák határon történő illegális határátlépések eshetőségének növekedése.
 
„Biztosítani szeretnék mindenkit, hogy az ország biztonsági szervei felkészültek és abban az esetben, ha a helyzet megváltozna, a feszültség fokozódna, Szlovákia reagálni fog, erre felkészültek vagyunk. Bízunk benne azonban, hogy létrejön a diplomáciai megegyezés, viszont nekünk kötelességünk a jelenlegi helyzet értékelése és nem becsülhetünk alá semmiféle veszélyt vagy kockázatot” – vélekedett a kormányfő.
 
A központ tárgyalt az energetikai biztonságról is. A kormányfő ezzel kapcsolatosan feltételezi, hogy a téli hónapokban előfordulhatnak nehézségek és fennakadások Ukrajna gázellátásában a tartalékalapokból.
 
Peter Gajdoš hadügyminiszter arról tájékoztatott, hogy éjjel megtörtént a válságstáb összeállítása.
 
Jelenleg a stáb a hadügyminisztérium államtitkárának a felügyeletével működik. Így az ukrajnai történéseket állandó jelleggel figyelik és értékelik a katonai hírszerzés szakemberei is.
 
Pellegrini szerint az ukrajnai helyzeten kívül foglalkoznak a karácsonyi és újévi ünnepségek idején lehetséges incidensek megelőzésével is.
 
A kormányfő ugyancsak szólt az Oroszországgal kapcsolatos szankciókról. Ismételten hangsúlyozta, hogy bár Szlovákia azon a véleményen van, hogy a szankcióknak nincs meg az elvárt eredményük, tiszteletben tartják az ezzel összefüggő Európai Uniós megállapodásokat.
 
„Számomra, kormányfő számára ez tisztán technikai ügy. A kormány jóváhagyta a megállapodásokat, és ezért ezek a kormány számára kötelezőek, függetlenül attól, hogy a parlament jóváhagyta-e” – állapította meg Peter Pellegrini azzal, hogy a kormány tudja, hol vannak a szövetségesei, hol kell érvényesítenie jogait és kötelességeit.
 
(TASR/Felvidék.ma)