A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Húsz százalék felett bővültek a beruházások

2017-ben a magyar beruházási ráta mind az uniós, mind a visegrádi országok átlagát felülmúlta

A gazdaságfejlesztésre fordított hazai és uniós források mellett az Európai Unióban legalacsonyabb társasági adókulcs is azt üzeni, hogy érdemes Magyarországon vállalkozni és hosszú távon gondolkodni.

A befektetéseket támogató intézkedéseknek, így az egyszámjegyű társasági adónak, a csökkenő munkáltatói terheknek és a fejlesztési források megfelelő felhasználásának is köszönhető, hogy az év háromnegyed részében több mint 5.300 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Magyarországon – jelentette ki Varga Mihály a legfrissebb beruházási adatokat értékelve – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.
 
A szerkesztőségünkhöz küldött sajtóközlemény szerint a pénzügyminiszter kiemelte: a harmadik negyedéves 22%-os beruházás bővüléshez az ingatlanszektor, a szállítás-raktározás, valamint az energiaipari beruházások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, a növekedés várhatóan az év hátralevő részében is folytatódik.
A miniszter elmondta: a 2018 második negyedévéhez képest 5,1%-kal magasabb mostani bővülés hátterében számos tényező áll. Az építési beruházások 25%-os, ezen belül is az ingatlanépítések 18%-os növekedésében az otthonteremtési programnak komoly szerepe van. A gazdaságfejlesztésre fordított hazai és uniós források mellett az Európai Unióban legalacsonyabb társasági adókulcs is azt üzeni, hogy érdemes Magyarországon vállalkozni és hosszú távon gondolkodni – mutatott rá Varga Mihály. A továbbra is legnagyobb súllyal rendelkező feldolgozóipar beruházási aktivitása 2018 harmadik negyedévében 3,2%-kal emelkedett, vagyis tovább bővülnek a termelői- és export kapacitások. A kormány infrastrukturális fejlesztései nyomán a közszférában 35%-os bővülés történt, leginkább az egészségügy területén végbement fejlesztések eredményeként – hangsúlyozta a miniszter.
 
2017-ben a magyar beruházási ráta mind az uniós, mind a visegrádi országok átlagát felülmúlta. Az idei első három negyedévben 17%-kal emelkedtek a beruházások, ezzel idén már 5.321 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre – mondta Varga Mihály. Hozzátette: minden jel arra mutat, hogy ez a lendület várhatóan az év hátralevő részében is folytatódik, a termelések beindulása pedig tovább erősíti a magyar gazdaság teljesítményét.
 
Szerk.