A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Kreml: a Kercsi-szorosban nem korlátozzák az ukrán hajók átkelését

Porosenko csak újraválasztása miatt vezette be a hadiállapotot

Az orosz szóvivő hangsúlyozta, hogy a Kreml negatívan fogadta Petro Porosenko ukrán államfő azt sürgető felhívását, hogy NATO-hadihajók járőrözzenek az egyébként orosz-ukrán beltengernek számító Azovi-tengeren.

Továbbra is nyitva áll a hajózás előtt a Kercsi-szoros, egyebek között az ukrán tengeri járművek előtt is – jelentette ki Dmitrij Peszkov (képen), a Kreml szóvivője újságíróknak november 29-én, csütörtökön Moszkvában.
 
Peszkov arra az ukrán állításra reagált, amely szerint az orosz hatóságok korlátozzák az ukrán hajók áthaladását a Kercsi-szoroson, azt hangoztatva, hogy nem tud ilyen intézkedésekről.
“Épp ellenkezőleg, arról van tudomásunk, hogy a Kercsi-szoros a megszokott munkarendben üzemel. Tudják, időnként az időjárási viszonyok miatt a szabályozás szerepét ellátó kercsi kikötő döntéseket hozhat a hajózás szabályozásáról” – mondta.
Peszkov hangsúlyozta, hogy a Kreml hálás mindazoknak, akik a kercsi incidenst követően hozzá akarnak járulni “az ukrán fél által kiprovokált” feszültség csökkentéséhez, de nem látja szükségét a Moszkva és Kijev közötti nemzetközi közvetítésnek. Megítélése szerint ehelyett arra lenne szükség, hogy akinek van ilyen lehetősége, gyakoroljon befolyást az ukrán vezetésre.
Szerdán egyébként az Oroszországhoz és Ukrajnához hasonlóan fekete-tengeri hatalom Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan orosz, ukrán és amerikai hivatali partnerével is tárgyalt telefonon a kercsi incidens nyomán kirobbant válság kezeléséről.
Az orosz szóvivő hangsúlyozta, hogy a Kreml negatívan fogadta Petro Porosenko ukrán államfő azt sürgető felhívását, hogy NATO-hadihajók járőrözzenek az egyébként orosz-ukrán beltengernek számító Azovi-tengeren. Hangot adott álláspontjának, hogy a kérdés felvetése már önmagában is “a feszültség további növekedésének kiprovokálására irányul”, és hogy annak hátterében az ukrán elnök újraválasztási és belpolitikai érdekei állnak.
Peszkov nem kívánt jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mi lenne Moszkva reakciója arra, ha a NATO hadihajókat vezényelne az Azovi-tengerre.
 
A fekete-tengeri orosz hadiflotta sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy a Krímben, az ukrán határ közelében található Dzsankojéban hadrendbe állították az Sz-400-as, “Triumf” típusú légvédelmi rakétarendszer negyedik harccsoportját. Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félszigeten az elmúlt három év során hasonló rendszereket telepítettek Feodoszija, Szevasztopol és Jevpatorija térségébe is.
Az Interfax hírügynökség biztonsági forrásra hivatkozva azt közölte, hogy jövőre Szevasztopol környékére, a rakétatámadás-előrejelző rendszer részeként, Voronyezs-M típusú rádiólokátor-állomást telepítenek majd.
 
(karpatalja.ma nyomán)