A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Romániában még mindig sérülnek a magyar kisebbség jogai

A romániai magyarságot ért jogsérelmekről is szó esett az ENSZ Kisebbségügyi Fórumán

A Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést több mint egymillió uniós állampolgár támogatta, így az őshonos nemzeti kisebbségek számos problémájára megoldást nyújtó kezdeményezés az utóbbi évtizedek legfontosabb uniós kisebbségvédelmi projektje.

Romániában még mindig sérülnek a magyar kisebbség jogai - hívta fel a figyelmet Vincze Loránt (képen) az ENSZ Kisebbségügyi Fórumán, Genfben.
 
A FUEN elnöke felszólalásában úgy fogalmazott bírósági döntésekkel államosítják vissza a magyar történelmi egyházak ingatlanjait, büntetéseket rónak ki közösségi szimbólumok használatáért. Hozzátette: A magyar kultúra még mindig nem jelenik meg súlyának megfelelő mértékben a köztereken, és az anyanyelvhasználat sem biztosított kellőképpen a közintézményekben.
 
Hangsúlyozta: Románia elutasítja, hogy megoldást találjon ezekre a problémákra, ezért is fontos lenne, hogy az ENSZ Kisebbségi Fóruma szorgalmazza az érdemi párbeszédet az állam és a kisebbségek között. Vincze Loránt elmondta: a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést több mint egymillió uniós állampolgár támogatta, így az őshonos nemzeti kisebbségek számos problémájára megoldást nyújtó kezdeményezés az utóbbi évtizedek legfontosabb uniós kisebbségvédelmi projektje.
 
A FUEN elnöke kérte az ENSZ-t, forduljanak felhívással az Európai Unió tagállamaihoz a Minority SafePack releváns javaslatainak elfogadása és gyakorlatba ültetése érdekében.
 
(marosvasarhelyiradio.ro)