A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Romániában még mindig sérülnek a magyar kisebbség jogai

A romániai magyarságot ért jogsérelmekről is szó esett az ENSZ Kisebbségügyi Fórumán

A Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést több mint egymillió uniós állampolgár támogatta, így az őshonos nemzeti kisebbségek számos problémájára megoldást nyújtó kezdeményezés az utóbbi évtizedek legfontosabb uniós kisebbségvédelmi projektje.

Romániában még mindig sérülnek a magyar kisebbség jogai - hívta fel a figyelmet Vincze Loránt (képen) az ENSZ Kisebbségügyi Fórumán, Genfben.
 
A FUEN elnöke felszólalásában úgy fogalmazott bírósági döntésekkel államosítják vissza a magyar történelmi egyházak ingatlanjait, büntetéseket rónak ki közösségi szimbólumok használatáért. Hozzátette: A magyar kultúra még mindig nem jelenik meg súlyának megfelelő mértékben a köztereken, és az anyanyelvhasználat sem biztosított kellőképpen a közintézményekben.
 
Hangsúlyozta: Románia elutasítja, hogy megoldást találjon ezekre a problémákra, ezért is fontos lenne, hogy az ENSZ Kisebbségi Fóruma szorgalmazza az érdemi párbeszédet az állam és a kisebbségek között. Vincze Loránt elmondta: a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést több mint egymillió uniós állampolgár támogatta, így az őshonos nemzeti kisebbségek számos problémájára megoldást nyújtó kezdeményezés az utóbbi évtizedek legfontosabb uniós kisebbségvédelmi projektje.
 
A FUEN elnöke kérte az ENSZ-t, forduljanak felhívással az Európai Unió tagállamaihoz a Minority SafePack releváns javaslatainak elfogadása és gyakorlatba ültetése érdekében.
 
(marosvasarhelyiradio.ro)