A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Távozik a migránspárti szlovák külügyminiszter

Az ENSZ-egyezményt északi szomszédunkban élők többsége elutasítja

A karrierdiplomata Lajcák, aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztségét is betöltötte, többször is megvédte az elnöklése idején kidolgozott migrációs egyezményt, s már korábban kilátásba helyezte, hogy lemond, amennyiben Szlovákia nem vesz részt a decemberi marrákesi találkozón.

 
Az ENSZ globális migrációs csomagjának parlamenti elutasítása miatt lemond posztjáról Miroslav Lajcák (képen) szlovák külügyminiszter – közölte november 29-én honlapján a szlovák külügyminisztérium.
 
“Azzal összefüggésben, hogy a szlovák parlament az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító határozatot fogadott el, Miroslav Lajcák úgy döntött, lemond posztjáról” – írta a döntésről kiadott rövid közleményében a szlovák külügyminisztérium.
 
A határozatot nagy többséggel csütörtökön délelőtt fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Abban felszólítják a pozsonyi kormányt, hogy lépjen ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. Peter Pellegrini, szlovák kormányfő üdvözölte a határozat elfogadását.
A döntéssel kapcsolatos részleteket a külügyminisztérium csak azután hozza nyilvánosságra, miután Miroslav Lajcák szóban is tájékoztatta döntéséről Peter Pellegrini miniszterelnököt és Andrej Kiska államfőt – közölte a külügyi tárca sajtószóvivője. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerint Pellegrini egyelőre nem kívánta kommentálni Lajcák döntését, arra azután kerít sort, ha az erre vonatkozó javaslatot már kézbesítették neki. Kiska ugyanígy nyilatkozott.
 
A karrierdiplomata Lajcák, aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztségét is betöltötte, többször is megvédte az elnöklése idején kidolgozott migrációs egyezményt, s már korábban kilátásba helyezte, hogy lemond, amennyiben Szlovákia nem vesz részt a decemberi marrákesi találkozón. Ez utóbbiról – mint azt csütörtökön Peter Pellegrini a határozat elfogadására reagálva bejelentette – jövő hét szerdán hoz döntést a szlovák kormány. “Ígérem olyan okos döntést hoz a kormány, hogy ezzel kapcsolatban senkinek nem maradnak kétségei” – utalt a döntés várható tartalmára Pellegrini, aki korábban többször is megpróbálta elkerülni, hogy a migrációs egyezménnyel összefüggésben nyíltan szembemenjen Lajcákkal.
 
Robert Kalinák, a legerősebb szlovák kormánypárt az Irány (Smer-SD) volt belügyminisztere ugyanakkor azt nyilatkozta: a kormányfőnek nem kellene elfogadnia Lajcák lemondását. Hasonlóképpen foglalt állást a parlamenti határozat heves ellenzője, Katarína Cséfalvayová, a parlament külügyi bizottságának a Most-Híd vegyes párt által jelölt elnöke.
 
A pozsonyi törvényhozás által elfogadott határozat kimondja: az ENSZ migrációs egyezménye egy olyan ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával, abban felszólítják a kormányt, hogy utasítsa el a migrációs egyezményt, és az ország lépjen ki az egyezmény elfogadási folyamatából.
A határozatot a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a képviselői terjesztették elő, de több ellenzéki párt is bírálta a migrációs egyezményt, illetve azt, hogy Lajcák többször is védelmébe vette azt. Az SNS állítása szerint anélkül tette ezt, hogy erről az álláspontról koalíciós megegyezés lett volna.
A határozatot 90 igen szavazattal, 15 nem voks ellenében, 31 tartózkodás mellett, csaknem három napon át tartó vita után hagyta jóvá a 150 fős szlovák törvényhozás. Az ENSZ-egyezményt a szlovákiai politikai spektrum túlnyomó többsége mellett a közvélemény is elutasítja.
 
(kitekinto.hu)