A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

1464 Budapest, Pf. 1578
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu


MEGJELENT

a MAGYAR FÓRUM

XXX. évfolyamának 38.
száma.

MEGNYÍLT AZ ORSZÁGGYŰLÉS ŐSZI ÜLÉSSZAKA

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke: „A Jobbikban az elnökség háta mögött születtek meg a stratégiai döntések. Nem tudtunk előre a Spinoza-házbeli akcióról. Aki azt mondja, hogy bárkivel összefogunk, csak kerüljünk hatalomra, a vonaizmust képviseli.”

SZÉGYENFAL – A jelentés megszavazói, tartózkodók, távolmaradók

Két évvel hamarabb ünnepel Románia

A trianoni békediktátum csatolta el Erdélyt Magyarországtól

Románia a közigazgatását Erdélyre 1920. június negyedike után terjesztette ki, tehát jelenleg legfeljebb 98 éve került Románia fennhatósága alá Erdély.

Száz éves a gyulafehérvári kiáltvány. Egy felmérés szerint a román állampolgárok 31 százaléka szerint Romániának Magyarországgal kellene ápolnia a legjobb kapcsolatot, ennek ellenére nem túl rózsás a két ország viszonya, főként a kisebbségi jogok ügyében – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint Románia a közigazgatását Erdélyre 1920. június negyedike után terjesztette ki, tehát jelenleg legfeljebb 98 éve került Románia fennhatósága alá Erdély.
 
Ugyanakkor Romániában úgy tartják, hogy a gyulafehérvári kiáltvány fogalmazta azt meg, hogy Erdély és Máramaros a Román Királysághoz csatlakozik – hangzott el a műsorban.
 
A tanács elnöke elmondta, valóban volt egy határozat, amelynek nem volt olyan jogi következménye, – egészen 1920. június 4-ig – amely az Erdélyben lakó népességet román közigazgatás alá rendelte volna. Hozzátette: érthető a román nemzeti ideológia, amely úgy szeretné levezetni Erdély elcsatolását, hogy az az ő akaratukból történt. Ezért ők teljes mértékben elhanyagolják az első világháborút lezáró békeszerződést – hangsúlyozta Izsák Balázs.
 
Mint mondta, a románok a népakaratból vezetik le Erdély Romániához való csatlakozását. Míg mi magyarok azonban pontosan tudjuk, milyen volt a történelem és hogy lényegében a Trianoni békeszerződés csatolta el Erdélyt Magyarországtól – mondta.
 
Nemzeti szempontból alapvető különbségek vannak tehát az ünnep meghatározásának – jelentette ki Izsák Balázs.
 
(szekelyfold.ma nyomán)