A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Csődöt mondott a muszlimok integrációja Németországban

Nem akarnak olyan embereket befogadni, akik bűnözők

Interjút adott az M1-nek Falco Liecke, Neukölln, Berlin egyik kerületének alpolgármestere. Elismerte, hogy a muszlim fiatalok integrációja csődöt mondott Németországban, a 2015-ös bevándorlási hullám pedig tovább rontott a helyzeten. Berlinben hetek óta hatalmas erőket mozgósítanak a rendőrök, hogy fellépjenek az alvilágot uraló arab klánok, bűnbandák ellen, de egyelőre csak részsikereket értek el.
 
Sajtóhírek szerint tizenkét arab nagycsalád, vagy, ahogy mondják, „klán” él Berlinben több száz taggal. Falco Liecke, Neukölln alpolgármestere szerint ez óriási gondot jelent. Bár a lakosság arányaihoz képest kis csoportról van szó, mégis rengeteg problémát jelentenek nemcsak Neuköllnben, de az egész városban.
 
Azt nem állítja, hogy valóban léteznek klasszikus értelemben vett no-go zónák, ahová a rendőrök sem tudnak bemenni, de vannak olyan városrészek, utcák, terek és parkok, ahová este meggondolja az ember, hogy bemegy-e, de jobb, ha nem teszi. Hozzátette, ez összefügg a rendőri jelenléttel is. Kevés a rendőr és nyomozó a városban, ezért kevés rendőrautó van az utcákon, s ez lehetőséget teremt a bűnözésre.
Úgy gondolja, nem lehet csak szociálpedagógiai módszerekkel vagy szociális munkával ezt a problémát megoldani, főleg a fiatalkorú bűnözők esetében. A lehetőségek teljes palettáját ki kell használni, amivel egyértelmű üzenetet kell közvetíteni a klánok felé.
 
Ilyen intézkedések közé sorolta a fiatalkorúakért felelős hivatal, az iskola, a rendőrség, az ügyészség, valamint a családügyi bíróság szoros együttműködését, és a családokra gyakorolt nyomást. Kényszeríteni kell a gyerekeket arra, hogy rendszeresen iskolába járjanak, és ne legyen lehetőségük butaságokat csinálni.
 
Lehetőség van arra is, hogy időlegesen őrizetbe vegyék a fiatalkorúakat. A családot is érinthetik különböző kényelmetlen intézkedések, rendszeresen jelentkezniük kell például a hatóságnál. Ha mindez nem vezet eredményre, és a bűnözés tovább folytatódik, akkor ki kell emelni a gyerekeket a családból – sorolta az alpolgármester az M1 esti műsorában.
 
A neuköllni iskolákkal kapcsolatban elmondta, többségében már nem lehet egészséges nemzetiségi összetételről beszélni. A legtöbb iskolában a tanulók több mint 90 százaléka migrációs hátterű családokból jön. Ehhez társul még a szegénység, a szülők többsége ugyanis szociális segélyből él, nincs semmilyen képzettségük, és ezt a mintát adják tovább a gyerekeiknek, amely óriási problémákhoz vezet az iskolákban. Problémásak az imaházak is, ahol gyűlöletet és erőszakot prédikálnak.
 
Hozzátette, ezek a tényezők jelentősen meghatározzák Neukölln kerület életét, és komoly erőfeszítésekre van szükség ezek leküzdésére.
Úgy véli, az integráció csődöt mondott Németországban. Sok családnak már a harmadik generációja él az országban, itt nőttek fel a gyerekeik, de mégis saját szabályaik szerint nevelik őket, a saría vagy más iszlám szabályok szerint, és nem érdekli őket a német értékrend. A társadalomnak nagyobb nyomást kell gyakorolni rájuk.
 
A 2015-ös migrációs hullám idején még több bevándorló érkezett Németországba, így Neuköllnbe is. Szerinte most az a fontos, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat, amiket a 70-es években elkövettek, amikor a libanoni háború idején sok menekült érkezett Németországba, akik aztán klánokba szerveződtek. Hatékonyabb eszközökre van szükség, például azonnal el kell kezdeniük németül tanulni, rögtön lehetőséget kell kapniuk arra, hogy dolgozzanak, és ne essenek a bűncselekmények elkövetésének kísértésébe – hangsúlyozta Falco Liecke.
 
Ellenőrizni kell azt is, hogy kik érkeznek, mert nem akarnak olyan embereket befogadni, akik bűnözők, és csak problémát jelentenének. Olyan emberekre van szükség, akik saját belátásuk szerint is dolgozni és tanulni akarnak – fűzte hozzá.
Szeptember 9-én a város legveszélyesebbnek tartott alvilági bűnözőjét, az egyik arab klán vezetőjét nappal a nyílt utcán lelőtték. A 36 éves libanoni származású Nidal R. röviddel a merénylet után meghalt a kórházban. Néhány nappal a halála után a portréját a gyilkosság helyszínén egy tűzfalra is felfestették, a városvezetésnek kellett eltávolítani az óriási graffitit.
 
Ezzel kapcsolatban elmondta, helyes döntésnek tartja a városvezetés intézkedését, hiszen Nidal R. veszélyes bűnöző volt, aki sok szenvedést okozott áldozatainak. Hozzátette, nem szabad hagyni, hogy egy ilyen embert dicsőítsenek, és hogy a fiatalok példaképként tekintsenek rá.
 
(hirado.hu)