A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Soha nem látott mértékben nőtt a magyar gazdaság

Számos nemzetgazdasági ág érdemben segítette elő a növekedést

A kormány adócsökkentést és béremelést előtérbe helyező gazdaságpolitikája nyomán az előzetes becslésnél is magasabb, 5,2%-os volt a gazdasági növekedés 2018. III. negyedévében. Ez az uniós átlag két és félszeresét meghaladó bővülést jelent –tudatta szerkesztőségünkkel december 5-én a Pénzügyminisztérium.
 
A pénzügyi tárca közleménye szerint 1995 óta rendelkezésre álló adatok alapján soha korábban nem volt ekkora mértékű bővülés hazánkban. Az első három negyedév 4,9%-os teljesítménye alapján a második helyen áll Magyarország a ma ismert uniós rangsorban.
Főként a szolgáltatói szektor és az ipar vártnál jobb teljesítménye járult hozzá ahhoz, hogy 0,2 százalékponttal magasabb lett a gazdasági növekedés az év harmadik negyedévében a korábban ismert adathoz képest. Mindez előrevetíti, hogy várhatóan az év hátralevő részében sem veszít lendületéből a gazdaság teljesítménye, elérve ezzel a jóval négy százalék feletti éves bővülést.
A mostani adatok azt is megerősítik, hogy számos nemzetgazdasági ág érdemben segítette elő a növekedést. Az építőipar hozzáadott értéke és a lakásépítések bővülése mögött az otthonteremtési programnak kiemelt szerepe van. A hatéves adócsökkentési és béremelési megállapodás eredményeként ma már nemcsak több mint 4,5 millió embernek van munkája, hanem a bérek is dinamikusan, 11,7%-kal emelkednek. Ez megmutatkozik a rendelkezésre álló jövedelmek felhasználásában: a családok egyre többet tudnak költeni, a háztartások vásárolt fogyasztása 5,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A gazdaságfejlesztésre fordított források hatékony felhasználását mutatja a beruházások jelentős, 20%-os növekedése. Mindezeken túl a mezőgazdasági termelés esetén ugyancsak bővülést láthatunk.
A 2013-as fordulatot követően napjainkra új növekedési pályára állt a magyar gazdaság. Ennek eredményeként az elmúlt években összességében a bővülés jelentős mértékűnek számít a nemzetközi viszonylat tekintetében. Az adatokból azt láthatjuk, hogy Magyarország GDP-je 25%-kal haladta meg a 2010-es év eleji szintet, illetve több mint 18%-kal múlta felül a 2014. évit. Az elkövetkezendő években továbbra is négy százalék körüli lehet a bővülés.
 
Szerk.