A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Új kiállítótérrel bővült az óbudai Kiscelli Múzeum

A kormány kiemelten védi a kulturális és muzeális értékeket

Megújult az intézmény főbejárata, valamint új gépészeti és elektromos központot kapott az épület és restaurálták a déli melléképületszárny két barokk díszkapuját is.

Nemzeti identitásunk érdekében fontos, hogy tegyünk kulturális örökségünk megőrzéséért, és XXI. századi követelményeknek megfelelő tartalommal töltsük meg múzeumainkat – hangsúlyozta Varga Mihály az óbudai Kiscelli Múzeum megújult tereinek átadásakor- olvasható a Pénzügyminisztériumnak december 17-én szerkesztőségünkhöz küldött közleményében.
 
Művelődési intézményeink csak akkor lesznek jól működőek, élőek, ha a világgal együtt változnak, vagyis megfelelő módon segítik az oktatást, a kutatást és egyben közösségi teret is adnak az embereknek – tette hozzá a pénzügyminiszter, a főváros II. és III kerületének országgyűlési képviselője.
 
A kormány 2010 óta kiemelt figyelmet szentel a kulturális és muzeális értékek védelmének, valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra folyamatos megújításának – emelte ki Varga Mihály. Mint mondta: számos beruházási program – például a Liget Budapest, a Modern Városok Program, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram – keretében újulnak meg múzeumok és muzeális gyűjteményeknek otthont adó épületek országszerte. Emellett a mai igényeknek megfelelően a közgyűjtemények digitalizációját is segíti a kormány, 2018 és 2021 között több mint 15 milliárd forintot fordítunk ilyen célokra – ismertette a miniszter.
A Kiscelli Múzeum épületének a 352,5 millió forint összköltségű beruházását a kormány 317,5 millió forinttal támogatta, 35 millió forinttal pedig a fővárosi költségvetés járult hozzá a kiadásokhoz – hívta fel a figyelmet Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, aki szerint a kormány és a fővárosi vezetés folyamatos együttműködésének előnyeit számos területen érezhetik a budapestiek.
A most lezárt projekt keretében a múzeum alatti, XVIII. századi sziklapincét – amely 2013-ig polgári védelmi objektum volt – négyszáz négyzetméteres kiállítótérré alakították át. Megújult az intézmény főbejárata, valamint új gépészeti és elektromos központot kapott az épület és restaurálták a déli melléképületszárny két barokk díszkapuját is.
 
Szerk.