A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Magyar kormánytámogatással felújított óvodát adtak át Haláborban

Cél: a határon túl élő magyar gyerekek magyar tannyelvű óvodákba járjanak

Kárpátalján különösen látszik a hit, mint nemzetmegtartó erő, mely példaértékű irányt mutat.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében ismét egy felújított óvodát adtak át december 17-én. A Halábori Fenyőfácska Óvodát ünnepélyes keretek között avatta fel Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
Potápi kiemelte, hogy az óvodafejlesztési program az egész Kárpát-medencében zajlik, melynek keretében több, mint 150 új óvoda épül és több, mint 400-at újítanak fel. Kárpátalján eddig 50 új óvodát adtak át.
– Fő cél az, hogy az anyaországon kívül is a magyar gyerekek magyar tannyelvű óvodákba tudjanak járni. Majd hozzátette, hogy Magyarországon, csak úgy, mint a Kárpát-medencében párhuzamosan zajlik a felújított óvodák átadása.
 
Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke megköszönte a magyar kormány segítségét és kitartó támogatását. Kiemelte, hogy ezzel a támogatással az Ukrán Állam is jól jár, mivel a felújítás terhet vesz le az állam költségvetéséből, mely által jelentős pénzösszeg szabadul fel. Hozzátette, hogy az adók befizetéséből hozzájárulnak a gazdaság „kifehérítéséhez”, hisz a munkavégzés és minden beszerzés hivatalosan történik.
Hangsúlyozta, hogy a program munkahelyeket is teremt, mely a helyi magyarság szülőföldön való maradását támogatja, s így nem kényszerülnek külföldi munkavállalásra.
 
Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja megköszönte az óvodafejlesztési programban résztvevők áldozatos munkáját, melyet nemzeti ügynek nevezett. Majd kiemelte, hogy Kárpátalján különösen látszik a hit, mint nemzetmegtartó erő, mely példaértékű irányt mutat.
 
Potápi Árpád János fejlesztő játéksarkot adott át a kormánybiztosság képviseletében, melyet minden óvoda megkap. Orosz Ildikó pedig egy jelképes mesefát adományozott a gyerekeknek.
A legkisebbek dalokkal, versekkel és tánccal köszönték meg, hogy ezentúl egy megszépült és komfortos óvodába járhatnak.
Végezetül sor került a felújításról szóló szerződések hivatalos aláírására.
Az óvodafejlesztési beszerzések és felújítások teljes összege 3 721 400 hrivnya volt.
 
(Kárpátalja.ma nyomán)