A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Gazdasági együttműködés a régió érdekében

Magyarország számára fontos a fekete-tengeri térség biztonsága

"Nagy lehetőséget látunk a szervezetben a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése terén. Megfigyelői státuszunkból adódóan az energia, a tudomány és technológia, a vízdiplomácia és a turizmus terén azonosítottuk be az együttműködés lehetőségeit."

Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár részt vett és felszólalt a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés (BSEC) Külügyminiszterek Tanácsának 39. ülésén 2018. december 14-én Bakuban.
 
Az államtitkár beszédében megköszönte a tagállamok támogatását a magyar megfigyelői státusz megítélésében. Kiemelte, hogy Magyarország számára a fekete-tengeri térség stabilitása és biztonsága elsődleges jelentőséggel bír. Nagy lehetőséget látunk a szervezetben a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése terén. Megfigyelői státuszunkból adódóan az energia, a tudomány és technológia, a vízdiplomácia és a turizmus terén azonosítottuk be az együttműködés lehetőségeit – hangsúlyozta az államtitkár. Egyúttal felhívta a résztvevők figyelmét a 2019-ben Budapesten megrendezésre kerülő Víz Világtalálkozóra, valamint az ITU Világkonferenciára.
 
A résztvevők többsége felszólalásában a gazdasági együttműködés pozitív hatásaira és lehetőségeire helyezte a hangsúlyt. Egyes tagállamok rámutattak arra, hogy a meglévő konfliktusok a térségben aláássák a gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen bizalmat és stabilitást.
 
A BSEC Külügyminiszterek Tanácsa Zárónyilatkozat elfogadásával zárult. A szervezet a térség 12 tagállamát tömöríti, a régió gazdasági fejlesztésének elősegítése érdekében 1992-ben jött létre, Magyarország 1999 óta szektoriális dialógus partnerként kapcsolódott be a tevékenységbe, 2018. július 1-től megfigyelői státuszban vesz részt a BSEC munkájában. Magyar állami vezető első alkalommal vett részt és szólalt fel a BSEC döntéshozó testületének ülésén.
 
(kormany. hu nyomán)