A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Belgrád érseke: Karácsony középpontjában Jézus áll

„Ha Krisztus nem áll az első és a megfelelő helyen, akkor közülünk senki nem tudja, hol van és hol a helye. A karácsony nem az ajándékozás napja, hanem a szereteté. Csak így válhatunk ugyanis eggyé” – áll a karácsonyi körlevélben.

A karácsony nem a gazdagon megterített asztal körüli találkozás, hanem közösség az elfeledettekkel, az alkalmatlanokkal és a feleslegesekkel, üzente karácsonyi körlevelében Stanislav Hočevar belgrádi érsek.
 
Hočevar feltette a kérdést, van-e értelme ünnepelni a karácsonyt, amikor – mint mondta – „annyi minden van körülöttünk, ami csúfot űz a békéből, s annyian vannak, akik a meg nem értés tüzét szítják”.
 
„Akarjuk-e idén is ünnepelni Krisztus születésének napját, amikor egyre kevesebb a születés közöttünk, s annyi fiatal költözik el innen, ahol egykor annyira erősen harcoltak ez életért, védték az életteret, őrizték a szabadságot. Van-e értelme, kérdezünk tovább, tőle várni a békét, akit a béke fejedelmévé kiáltottak ki, a valódi béke pedig – legalábbis úgy tűnik, - egyre messzebb van tőlünk” – tette fel a kérdést Hočevar érsek.
 
Leszögezte, a karácsonyi napok középpontjában nem az emberek, se nem a vágyaik állnak, hanem Jézus Krisztus.
 
„Ha Krisztus nem áll az első és a megfelelő helyen, akkor közülünk senki nem tudja, hol van és hol a helye. A karácsony nem az ajándékozás napja, hanem a szereteté. Csak így válhatunk ugyanis eggyé” – áll a karácsonyi körlevélben.
 
A belgrádi érsek feltette a kérdést, hogy a magukat kereszténynek nevező hívők „hordoznak-e magukban annyi büszkeséget és önállóságot, hogy ne kérjenek bűnbocsánatot egymástól”.
 
„Nevezhetjük-e magunkat kereszténynek, ha nem éhezünk és szomjazunk eléggé a keresztény egységre” – tette fel a kérdést.
 
A hívőknek áldott, békés karácsonyt kívánt, s azt, hogy a következő év olyan év legyen, amikor a béke uralkodik az egész világon.
 
Hočevar hagyományosan karácsonyi üdvözletet küldött a Szerb Pravoszláv Egyház vezetőjének, Irinej pátriárkának is, amelyben örömét fejezte ki, hogy 2019-ben ünneplik az autokefál Szerb Pravoszláv Egyház létrejöttének 800. évfordulóját.
 
 (Beta)