A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Pristina lépése olaj a tűzre

Ciprasz bírálja Koszovó vám-és hadászati politikáját

Alekszisz Ciprasz pénteken Belgrádban az Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel folytatott megbeszélés után bírálta Pristinának azt a lépését is, hogy hadsereggé alakítja a biztonsági erőket. Aláhúzta, hogy Görögország támogatja Szerbiát a Koszovóval folytatott vita rendezésében, és arra kérte a belgrádi politikusokat, hogy folytassák a kapcsolat rendezését célzó békés törekvéseiket.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerint Koszovó csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy száz százalékra növelte a Szerbiából érkező áruk vámját, véleménye szerinte ez a lépés nem használ a szerb-koszovói kapcsolatok normalizálást célzó tárgyalásoknak.
 
Alekszisz Ciprasz december 21-én , pénteken Belgrádban az Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel folytatott megbeszélés után bírálta Pristinának azt a lépését is, hogy hadsereggé alakítja a biztonsági erőket. Aláhúzta, hogy Görögország támogatja Szerbiát a Koszovóval folytatott vita rendezésében, és arra kérte a belgrádi politikusokat, hogy folytassák a kapcsolat rendezését célzó békés törekvéseiket.
 
Aleksandar Vučić a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Szerbia számára fontos az, hogy Görögország és Macedónia között megállapodás született a délszláv ország nevét illetően, és hogy majdnem három évtized után a két fél békésen tudta lezárni a névvitát. Szerinte a leendő Észak-Macedónia az együttműködés hídja lehet Athén és Belgrád között a jövőben.
 
Ez volt az első alkalom, hogy a hivatalos Belgrád véleményt nyilvánított a macedón-görög névvitát lezáró egyezményről. Korábban a sajtó azt találgatta, hogy Belgrád talán azért nem mer kiállni a megállapodás mellett, mert azzal Oroszország nem értett egyet.
 
A két politikus gazdasági kérdésekről is tárgyalt. Megállapodtak abban, hogy az eddig 500 millió eurót kitevő évi kétoldalú árucsereforgalmat tovább bővítik, valamint hogy az infrastruktúra terén is további fejlesztéseket valósítanak meg, elsősorban egy olyan vasútvonalat építenek ki, amely összeköti Belgrádot, Szkopjét, Szalonikit és Athént. A szerb elnök felhívta a figyelmet arra, hogy néhány héten belül elkészül az a dél-szerbiai autópálya-szakasz, amely lehető teszi, hogy Görögországból indulva végig autópályán lehessen eljutni a Szerbiával szomszédos országokba.
 
(MTI nyomán)