A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Belgrád és Pristina külön utakon

Csak a koszovói elnök optimista

Szerb miniszter: a Koszovó és Albánia közötti határ megszüntetéséről szóló bejelentés veszélyezteti az egész régió stabilitását és a Koszovóban élő szerbek jogait.

Hashim Thaci koszovói elnök szerint a közeljövőben megállapodásra jut Pristina és Belgrád a brüsszeli párbeszéden. Ehhez ugyanis mindkét oldalon megvannak a politikai körülmények.
 
Nincs vesztegetni való idő – írja szerzői cikkében Thaci. Meggyőződését fejezte ki, hogy a pristinai vezetők jövőre meghozzák a szükséges nehéz döntéseket a kapcsolatrendezési megállapodás, illetve a regionális béke érdekében.
 
Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök viszont úgy fogalmazott, ha Szerbia nem változik meg, a vámok örökre érvényben maradnak. Haradinaj hangsúlyozta, amennyiben Szerbia kész megegyezni a kölcsönös elismerésről, és kész az európai és az amerikai szabványok szerint működni a Balkánon, Pristina azonnal megszünteti a vámokat. A száz százalékos vám gazdasági intézkedés volt, amelynek célja a koszovói gazdaság megóvása - tette hozzá a koszovói miniszterelnök sajtótájékoztatóján. A szerbiai termékekre kirótt vámok mindaddig érvényben maradnak, míg Belgrád nem ismeri el Koszovó függetlenségét - mondta Ramush Haradinaj.
 
Ramush Haradinaj koszovói kormányfő Facebook-profiljánt ette közzé, hogy mostantól „nem létezik a Koszovó és Albánia közötti határ”, s hozzátette, boldogan írta alá a közös ellenőrzőpont felállításáról szóló megállapodást. A Koszovó és Albánia közötti határt márciusban szüntetik meg teljesen, a schengeni elvek alapján.
 
A Koszovó és Albánia közötti határ megszüntetéséről szóló bejelentés veszélyezteti az egész régió stabilitását és a Koszovóban élő szerbek jogait - nyilatkozta Nebojša Stefanović belügyminiszter a szerbiai biztonsági szolgálatokat koordináló iroda ülése után. Kiemelte: az ilyen és az ehhez hasonló intézkedések ellentétesek az ENSZ 1244-es határozatával. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nincs megfelelő reakció a nemzetközi közösségtől.
 
A belgrádi vezetés sem optimista a koszovói kérdés megoldását illetően. " Az viszont biztos, hogy Belgrád nem ismeri el Koszovó függetlenségét" - mondta a szerb külügyminiszter. "Egyelőre nem született hivatalos döntés a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd módjának megváltoztatásáról" - jelentette ki Ivica Dačić. A szerb külügyminiszter elmondta, hogy Pristina be szeretné vonni a folyamatba az Amerikai Egyesült Államokat, mivel úgy gondolja, hogy így sikerül rávenni a szerbeket, hogy elismerjék Koszovót.
 
vajma.info nyomán