A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A francia kormány szigorítaná a tüntetők elleni büntetéseket

Nagyobb szankciókkal sújtják a be nem jelentett utcai megmozdulások résztvevőit

A francia kormány szigorítaná a büntetéseket a be nem jelentett utcai tüntetések kapcsán. Olyan törvényt akar elfogadni, amely nagyobb szankciókkal sújtja a be nem jelentett utcai megmozdulások szervezőit és résztvevőit. Így reagálnak a hetek óta tartó sárgamellényes demonstrációkra, amelyek Emmanuel Macron francia államfő megszorító intézkedései elleni fellépésként indultak, végül országos szintű kormányellenes tüntetésekké fejlődtek.
 
Édouard Philippe francia kormányfő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva amiatt panaszkodott, hogy a párizsi Sain-Germain luxusnegyedben a tüntetők Macron életszínvonal-csökkentő intézkedései ellen tiltakozva autókat, motorokat gyújtottak fel és barikádokat építettek.
 
„Franciaországban meg kell őriznünk a demonstrációhoz való jogot, de egyúttal meg kell büntetnünk azokat, akik megsértik a törvényt. Ez az oka, hogy a kormány támogatja a vonatkozó törvény frissítését és azon személyek szankcionálását, akik nem tartják tiszteletben a tüntetések bejelentésének kötelezettségét”
 
A francia kormány olyan törvényt is előkészít, amely megtiltaná a futballhuligánok belépését a stadionokba.
 
A sárgamellényes megmozdulások januári hulláma kevesebb embert mozgatott meg egyelőre, de még kitartanak. A tüntetők ellen – bejelentett demonstráció volt, vagy sem – a francia rendőrség nagy erőkkel vonult fel, vízágyúkat és könnygázt is bevetettek.
 
Teraz.sk, Körkép.sk