A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Az olimpiai selejtező a tét

Kesergésre nincs idő, mert a csoportküzdelmek folytatódnak

Az Argentína elleni 25-25-ös döntetlennel megkezdte szereplését válogatottunk a dán-német közös rendezésű a férfi kézilabda-világbajnokságon. A csapat célja a legjobb hét együttes közé kerülni, mert ezzel biztosan jogot szerez arra, hogy szerepeljen a tokiói olimpiára kvótát osztó kvalifikációs tornán. Ennek elérésére a mostani, meglepő pontvesztés ellenére is megvan az esélye válogatottunknak.
Jellemzően a férfi kézilabda adja egy-egy adott év első jelentős sporteseményét, hiszen úgy a világbajnokságot, mint a kontinenstornát rendszerint január közepén rendezik. Idén sincs ez másként, ugyanis Dániában és Németországban máris zajlik a férfi kézilabda-világbajnokság, amelynek most nem csupán a nagy presztízs a tétje, de az is, hogy ezen a tornán keresztül vezet az út Tokióba. A lebonyolítás értelmében ugyanis az élbolyban végző csapatok megszerzik a jogot arra, hogy részt vegyenek majd az olimpiai kvalifikációs tornán, amely dönt a tokiói kvótákról.
Tavaly június közepén nagy és örömteli meglepetés volt, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott legyőzte a nála jóval esélyesebbnek tartott Szlovéniát a világbajnoki selejtezőn. Ezzel sikerült indulási jogot szerezni az idei vb-re, s egyben esélyt teremteni az olimpiai szereplésre is. A válogatottunk a vb-re előzetesen kedvezőnek nevezhető csoportbeosztást kapott, hiszen elkerülte a végső győzelemre is esélyes Dániát, Spanyolországot, Horvátországot és Franciaországot, s csak Svédország került a mi csoportunkba az elithez tartozó ellenfelek közül.

A világbajnokságra, éppen az olimpia miatti kiemelt tét miatt, a korábban a válogatottságtól már visszavonult Nagy László is a csapattal tartott, sőt, rögtön a nyitómeccsen pályára is lépett Argentína ellen. Sajnos azonban ez is kevésnek bizonyult a győzelemhez. A kiváló kezdést követően (már 5-0-ra is vezettünk, s az első 10 percben nem kaptunk gólt) csapatunk lendülete megtört, miközben a dél-amerikai csapat jelentősen feljavult. A félidőben még háromgólos magyar előnynek örülhettünk, ám a második játékrész bizony inkább Argentínáról szólt. Többször is náluk volt a vezetés, s bár 25-25-ös állásnál mi vezethettük a mérkőzés utolsó támadását, így nyerhettünk is volna, összességében a döntetlen mégis igazságosnak mondható.
Miután a dél-amerikai alakulat ellen az ezt megelőző három összecsapást egyaránt magabiztosan megnyertük, így elmondható, hogy a mostani döntetlen egy nem várt pontvesztés csapatunk számára. Ezen azonban mielőbb túl kell lépni, kesergésre nincs idő, mert a csoportküzdelmek folytatódnak, s ahhoz, hogy álmainkat elérjük, mindenképpen tovább kell jutni a középdöntőbe.
A továbbiakra nézve előny lesz, hogy a csoport papíron legerősebb csapatának tartott Svédországgal csak az utolsó fordulóban csapunk össze, akkor, amikor reményeink szerint már kivívtuk a középdöntős folytatás lehetőségét. A válogatott előzetesen megfogalmazott célja az, hogy sikerüljön a legjobb hét helyezés valamelyikét megszerezni, s ezzel az olimpiai selejtező-tornára eljutni.
Szurkoljunk, hogy így legyen, hajrá magyarok!
 
*******
 
A magyar válogatott további csoportmeccsei a világbajnokságon:
Január 13. 18 óra: MAGYARORSZÁG–Angola
Január 14. 15.30: MAGYARORSZÁG–Katar 
Január 16. 18 óra: MAGYARORSZÁG–Egyiptom 
Január 17. 20.30: Svédország–MAGYARORSZÁG
 
A csoportból az első három helyezett kerül a középdöntőbe, amelynek küzdelmei január 19-én kezdődnek majd meg.
 
A világbajnokság magyar érdekeltségű mérkőzéseit az M4 Sport élőben közvetíti.
                                                                                           

  Kovács Attila