A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Egy késnek két éle

Ellenzék: „ha most se leszünk sikeresek, akkor beszünteti a ... Na, tudjátok mit.”

Voltak vagy tízen a tanácskozó nagyszobában. Nos, hölgyek és urak ... –nyitott egyikük, de egy másik közbevágott: mi csak maradjunk itthon! Odakint hölgyezhetsz és urazhatsz, de itt elvtársak vannak. - Elvtársak, elvtársak, nekünk nem kell bizonygatni, a vérünkben hordjuk. Nekünk a mimikrit kell az automatizmusig gyakorolnunk, hisz pont az elvtársi vérünkkel támadnak szüntelenül, és valljuk be: eredményesen. Minden mozdulatunkkal, szavunkkal, reagálásunkkal azt kell bizonyítanunk, hogy ugyanolyanok, sőt! Ugyanazok vagyunk és még jobban is jobbak is, mint ők. Egymás között persze elvtársilag. Most azonban más, fontosabb dolgunk van. Fogalmazzunk úgy, hogy a megfelelő személy küldött értesítést: nála ez az utolsó esélyünk. Ha most se leszünk sikeresek, akkor beszünteti a ... Na, tudjátok mit. Akkor aztán ... Most, éppen most, a győzelem kapujában? Az nem lehet! Na jó, 2010 óta ígérjük azt a kaput, de most végre tényleg itt van, csak valami hiányzik még, hogy be tudjunk lépni rajta. - Egy jó forgatókönyv kell hozzá. Értitek – nem? Mint az Oscarhoz. Az első lépés egy jó forgatókönyv.
– Most mit jössz ezzel az Oszkárral? Ki ez? Elegen vagyunk ennyien, akik itt vagyunk. Osztogatni ráérünk majd, ha nyerünk! - Te jó ég! Állj távolabb, mert fertőző vagy. Három dologgal támadhatnak igazán, ebből kettő szorosan összefügg. A többi csak csengőcske a háromágú fa ágain.
Na- na, semmi sorozás! Legalább itt! - Nem azt mondtam. Neveket nem mondunk. Figyeljetek: egyik az elvtársi származás. A másik kettő, hogy a szóban forgó egyén pénzén élve segítjük a brüsszelieket az ország ellenében. Javaslom, mostantól mi is a népre hivatkozzunk, ne a kötelezően megszerezendő nemzetközi bizalomra. Olyasmiket mondjunk, hogy mi nem a pártirodákban találjuk ki a jövőt, hanem a néppel való beszélgetések során alakul ki bennünk. Értitek? Egy csapásra ég rájuk, hogy ők az igazi vérvonal, ők őrzik a múlt pártirodáinak fojtó légkörét fikarcnyit se törődve az emberek igényeivel, elképzeléseivel, vágyaival. Őket pénzeli az említett ember a haza ellen, ők az idegen érdekek kiszolgálói, a nemzet tönkretevői. Egy könyv segített, ami a minap akadt a kezembe. Jack London könyve. – Mivel jössz itt? Londoni dzseki? Miért londoni és éppen most? Miért nem lehet az a dzseki Párizsból? Berlinből? Pont most kell jönnöd ezzel a Londonnal? Fogjatok le, mert lelövöm! A Jack London az egy író, neki van egy könyve, amiben a főhős kalózhajóra került, kalózok fogságába. Szabadon járhatott-kelhetett a hajón, de a szakács valamiért nem kedvelte, minden nap kiült a konyhaküszöbre, és egy iromba kést fent, élesített. Néha megpróbálta az élét, majd ujját végighúzta a nyakán, miközben a foglyot nézte és vigyorgott. Pár nap múltán kezdett becsavarodni a fogoly, mikor egy mentőötlete támadt: kölcsönkért egy kést, azzal letelepedett a szakáccsal szemben, és ugyanúgy fente, mint amaz. Nemsokára a szakács bemenekült konyhájába. Értitek – nem? Persze. Mi a címe? Elolvasom. Most nem erről van szó, hanem a párhuzam az érdekes. Jó, elolvasom azt is. Áh, nem értitek. Az a lényeg, ahogy az egyik félről átfordul a másikra a dolog. Gondolkozzatok! Most rólunk állítják, hogy a mondott egyén pénzel minket, és azért a pénzért mi brüsszeliták vagyunk. (Mik? – böki oldalba a fekete a szőkét- nem értettem jól. Brüsszelita. Az mi? Olyan, mint a karmelita. Mostanában sok bajunk van ezekkel a kolostorokkal!) Mi sem egyszerűbb és könnyebb, mint bebizonyítani, hogy őket pénzeli az ismert egyén, és ezért ők szolgálnak Brüsszelben.
És hogyan érjük ezt el? Például úgy, hogy kimegyünk tüntetni, majd azt állítjuk, hogy ők, a tudott személy emberei szervezik, pénzelik és rendezik a tüntetéseket Brüsszel érdekében, a betelepítést előmozdítani szándékozva. Szerinted ezt így beveszik? Két hete még pont az ellenkezőjével tüntettünk és vonultunk. Mikor? Két hete? Akkor most már nyugodtan állíthatjuk ezt. Amúgy sincs sok időnk.
Munkára fel!
 
Mayer Gábor