A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A Márki-Zay-féle indulatpolitizálás helyett városfejlesztést - interjú

A polgármester folyamatosan nem hajtja végre a közgyűlési döntéseket

Hazugsággal vádolják a fideszeseket, holott a vásárhelyi képviselőtestület üléstermében egyetlen egy személynek van papírja arról, hogy hazudott, a polgármesternek – nyilatkozta portálunknak adott interjúban Dr. Grezsa István Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Képviselőtestületének fideszes tagja.
 
Márki-Zay Péter önmagát függetlennek nevező, de a teljes ellenzék által támogatott polgármester évértékelő beszédében kitért Lázár Jánosra és városházi embereire, „akiknek a szabadságmegváltása 50 millióba került” majd a polgármester részletesen felsorolta, mennyibe is „fájt a városnak a fideszes vezetés öröksége, amit most törlesztenek.” Mi igaz ebből az 50 millió forintból?
 
–Mindig úgy forgatja polgármester úr a szavakat, hogy a Fideszt rossz fényben tüntesse föl. Ez nem évértékelő, hanem önértékelő, önfényező beszéd volt. Azok a kitűnő munkatársak, akiket „Fidesz-bérencnek” nevez a polgármester, intézték közel 20 éve szakmailag a város pénzügyi- és jogi ügyeit. A folyamatos városfejlesztés akadt meg amiatt, hogy a korábbi munkatársak elhagyták a városházát. A legtöbbjüket elküldték, vagy olyan helyzet elé állították őket, hogy önként távoztak. Számukra a törvény által megszabott szabadságmegváltás természetesen jár, és ezt állítja be úgy a polgármester, mintha ez volna a város anyagi gondjainak fő forrása. Emellett felelőtlen gazdálkodással gyanúsítja a korábbi, több cikluson átívelő fideszes városvezetést; mindez játék a szavakkal, nem felel meg a valóságnak. Hazugsággal vádolja a fideszeseket, holott a vásárhelyi képviselőtestület üléstermében egyetlen egy személynek van arról papírja, hogy hazudott, a polgármesternek. Hiszen tavaly decemberben elmarasztalta a Szegedi Törvényszék Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert a helyi kórházra tett kijelentései miatt. Hivatalossá vált, hogy hazudott, ezért a bíróság nyilvános elégtételadásra és pénzbírság megfizetésére kötelezte.
 
A polgármester fideszes propaganda-hadjáratról, megfélemlítésről beszélt.Előfordult, mikor a Fidesz-KDNP frakció tagjai megfélemlítették a polgármestert?
 
–A mi frakciónk adja a közgyűlés többségét, kétharmados arányban. Természetes lett volna, hogy tavaly februárban, mikor a polgármesteri stallumot Márki-Zay Péter úr elnyerte, együttműködjünk vele. De hiába bíztunk ebben, hiszen Márki-Zay úr Lázár-fóbiában szenved. Szinte nem telik el úgy egy közgyűlés, amikor a polgármester úr ne utalna arra, hogy Lázár János képviselőnek, és Orbán Viktor miniszterelnöknek rács mögött lenne a helye. A polgármester napi szinten támadja a háromszor kétharmados többséggel megválasztott kormányt, ahelyett hogy a település érdekét nézné. A polgármester kijelentései nem csak nem állják meg a helyüket, nem csak gyerekesek, hanem ártanak is városnak, Hódmezővásárhely fejlődésének.
 
Az a kijelentés megállja-e a helyét, hogy Márki-Zay Péter és felesége cége több csecsemő halálában érintett?
 
–Orvosként nehezen nyilatkozom erről, és jól tudom, hogy a jog az egészségügyi vélt, vagy valós mulasztásokat másként kezeli, ahogyan azt az élet diktálná. Ennek fényében érdekes, hogy a polgármester a vásárhelyi kórházat halálgyárnak nevezte, holott a felesége által lebonyolított otthonszülések után éppen a kórházban kellett életmentő beavatkozásokat végrehajtani. A kérdés jogi nézőpontját illetően a választ bízzuk a bíróságra.
 
A polgármester beszédjének 5. pontja eléggé meglepett: „Vásárhely példát mutat a szeretetből és az összefogásból”. Arra gondolhat a polgármester, hogy őt az egész ellenzék támogatta, támogatja?
 
–Márki-Zay Péter, miután polgármesternek megválasztották, állandóan „mantrázza a szeretet légkörét”, holott 2018 februárjától megjelent egy arrogáns, durváskodó mentalitás a városban. A politikai csatározások legmélyebbikének alapvető terepe a Facebook lett. A közösségi oldalnak is van, pontosabban lenne pedig egy kultúrája, amit mindenkinek kötelező betartania. Az ott megnyilvánuló erőszakosság nem jellemezte a várost még a legélesebb politikai viták időszakában sem.
 
A baloldal és a Jobbik Hódmezővásárhelyen összefogott? Hogyan is lehet a baloldalnak egy olyan párttal összebútoroznia, amelyiket nemrég fasisztának, nácinak neveztek?
 
–Az ellenzék által hangoztatott „hódmezővásárhelyi modellt” alkalmazzák országos szinten is. Az MSZP helyi elnöke a város alpolgármestere – ennyit a semlegességéről. A Jobbik pedig a legerősebben támogatta Márki-Zay kampányát. Egyik jobbikos képviselőtársam éppen a baloldallal való kokettálás miatt kilépett a pártból és független lett. Hómezővásárhelyen az ellenzék célja a hatalom megtartása, és ezért már nem az ideológiák mentén politizálnak.
 
A képviselőtestületi politikai „adok-kapok” kihat a lakosság mindennapjaira? Boltokban, presszókban, otthonokban is ez a téma?
 
–Sajnos igen. A családokat is megosztó viták a rendszerváltás után nyugvópontra jutottak, de most Váráshelyen újra felizzottak. Békétlenséggel bizonyosan csak rontjuk városunk presztízsét, amely aztán forintosítható anyagi hátránnyá alakulhat át. Ha nem tudunk tovább tekinteni az orrunknál, azt is elveszíthetjük, amelynek megszerzését tényként könyveltük már el.
 
Jól tudjuk, hogy a média is ma már hatalmi ág. Január 24-én Vágó János, az ön frakciótársa önálló képviselői indítványban kérte, hogy a Vásárhelyi Valóság magazint továbbra is az önkormányzat adja ki. Egyetértettek az indítvánnyal?
 
–A Vásárhelyi Valóság a polgármester kreálmánya. Január végén a városi televíziót megszüntette, és az épület bejáratára nem csak lakat került, de a közszolgáltatási szerződést is felbontották a VTV-vel. A Vásárhelyi Valóság pedig a polgármester úr fényezésére szolgált. Ezért gondolta úgy képviselőtársam, és a frakció is, hogyha önkormányzati lapról van szó, és a város lakosságának a tájékoztatása a cél, akkor elvárható a kiegyensúlyozottság. Ezért öttagú szerkesztőbizottságot javasoltunk, s benne olyan tekintélyes vásárhelyi polgárok vállaltak szerepet, akiknek szakmaiságuk, emberi tekintélyük megkérdőjelezhetetlen.
 
Ezt elfogadta a polgármester?
 
–Látszólag igen, de eddig sokszor nem hajtotta végre a testület által elfogadott döntéseket. Elég csak a Járható Vásárhely Programra gondolnunk. Természetesen minden polgármester joga, hogy egyszer visszahozza a testület elé az általa kifogásolt döntéseket. Most is ez történt. A polgármester a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét szeretné beválasztani a bizottságba – ez az indok, de valóban mindez csak időhúzás.
 
Tudom, hogy nem jós, hanem 20 éve települési képviselő Vásárhelyen, ami mellett miniszteri biztosként Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felel, mégis megkérdezem, hogy az önkormányzati választások előtt milyen kampányra számít?
 
–A politikai előjelek szerint egy rendkívül lealacsonyító, magánéletben vájkáló, és a város múltjához méltatlan kampány várható. A Polgármester úr esetében politikai túlélésről lesz szó, míg a másik oldalon az elmúlt egy év kudarcait és az azt megelőző 28 év sikereit mérlegre tevő kampánynak kell uralnia a politikai terepet.
 
Medveczky Attila
 
(Képen: Dr. Grezsa István Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Képviselőtestületének fideszes tagja)
 
(Az interjú 2019. február 7-én készült.)