A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Most még nehezebb belekötni a miniszterelnökbe

Orbán Viktor 2019-es évértékelőjéről

Annyiszor hallani, hogy a kormányzati kommunikáció csak a bevándorlásról szól, Orbán Viktor nem tesz egyebet, csak „migránsozik, sorosozik, gyűlöletet szít”. Az örök kritikusok előszeretettel emlegetik az oktatás és az egészségügy hiányosságait, valamint gyakran beszélnek több millió mélyszegénységben élő emberről. Habár az említett állítások általában nem felelnek meg teljes egészében a valóságnak, mégis reméljük, hogy most ők is meghallgatták a Várkert Bazárban tett bejelentéseket.  

A baloldalt bizonyára az töltötte el a legnagyobb örömmel, hogy a kormány döntése értelmében 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre, ideértve a budapesti centrumkórházak megépítését is.
A középiskolai nyelvoktatásban is komoly korszerűsítésre kerül sor, minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén.
Ezek mellett a legfontosabb a szintén most bejelentett Családvédelmi akcióterv. E szerint bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.
Bővítik a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják. Eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át.
Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól.
Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.
Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.
Bevezetik a nagyszülői gyedet, így ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

Mindezeket végigtekintve továbbra is jellemezheti úgy valaki a miniszterelnök és a kormány munkáját, hogy nem tesz mást, mint a bevándorlásról beszél, de a közel 5%-os gazdasági növekedésnek és a fent leírt bejelentéseknek az alapját csak meg kellett teremteni eközben.
És azért az sem olyan nagy baj, hogy biztonságban élhetünk a hazánkban.

M.T.