A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Nem kért bocsánatot a Maros megyei rendőrség a fejbe lőtt magyar nő családjától

A hatóság csak a lövést leadó rendőrt igyekszik „tisztázni”, mondván, egyetemet végzett

Nem kereste meg, és nem kért bocsánatot a rendőrség annak a magyarói nőnek a családjától, akit életveszélyesen megsebesített egy egyenruhás, amikor menekülő gépkocsira lőtt a Maros megyei településen február 8-án, pénteken. Az 59 éves nő vasárnap kómában feküdt, az ügyben eljárást indult.
 
Bár a hozzátartozók számára a formaságoknak most nem sok jelentőségük van, mégis meglepőnek tartják, hogy sem hivatalosan, sem másként nem kereste meg a rendőrség őket – mondta el annak a magyarói nőnek a fia, akit életveszélyesen megsebesített egy rendőr, miközben menekülő gépkocsira lőtt a Maros megyei településen.
 
Lovász Hajnal február 10-én délután még kómában volt; a lövést akkor kapta, amikor a hatóságiak egy nagy sebességgel menekülő járművet akartak megállásra kényszeríteni lőfegyverrel.
 
Gondatlanságból elkövetett testi sértés és hatósági közeg bántalmazása miatt folytat eljárást a szászrégeni ügyészség Lovász Hajnal ügyében.
 
A rendőrség tájékoztatása szerint a szászrégeni rendőrök rutinellenőrzés céljából akarták megállítani a gépkocsit, a sofőr azonban a jelzés ellenére továbbhajtott. A közúti rendőrök a nyomába eredtek, és értesítették az ügyről a marosvécsi rendőröket is, mivel abba az irányba haladt a gépkocsi.
 
A marosvécsi rendőrök Magyarón azonosították a gépkocsit.
 
Ám hiába jeleztek a nagy sebességgel közeledő sofőrnek, hogy álljon meg. Ekkor az egyik rendőr rálőtt a gépkocsira, így próbálva megállásra kényszeríteni a vezetőt. A lövés eltalálta a magyarói asszonyt, aki az út mentén állt. A sérültet látván a rendőrök hagyták elhajtani az üldözöttet, azonnal mentőt hívtak a nőhöz, aki a nyakán sérült meg. Az áldozatot elsőként a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba vitték, majd Kolozsvárra szállították, ott kezelik.
 
A Mediafax hírügynökségnek az asszony kolozsvári orvosai vasárnap úgy nyilatkoztak, a beteg állapota súlyos, de enyhén javulni látszik, és a tervek szerint lassan, fokozatosan fel fogják ébreszteni a kómából.
 
Az áldozat fia, Lovász József a Krónikának elmondta, édesanyja a lövés pillanatában eszméletét vesztette. Lovász Hajnal éppen a szomszédból gyalogolt haza pénteken este a járdán, amikor az egyik marosvécsi rendőr által kilőtt lövedék véletlenül őt találta el. A szomszéd községben élő elkövető, illetve felettesei annyit sem mondtak, hogy bocsánat. A Maros megyei rendőrség száraz adatokra alapozó közleményéből is hiányzik az együttérzés kifejtése. A hatóság mindössze a lövést leadó rendőrt igyekszik „tisztázni”, hangsúlyozván, hogy egy 25 éves tapasztalattal rendelkező, pszichológiailag rendben talált kollégáról van szó, aki ezelőtt 13 esztendővel egyetemet végzett.
 
A közlemény arra is rámutat, hogy a Marosvécsről érkező két rendőrnek félre kellett ugrania a Magyarón villámgyorsan áthajtó autó elől. Egyikük ezek után kapta elő a pisztolyát, és lőtt a gépkocsi után. A szászrégeni rendőrök végül a gépkocsit és vezetőjét azonosították Ratosnyán, és eljárást indítottak ellene. Ezzel párhuzamosan vizsgálják a fegyverhasználat körülményeit is.
 
A hat golyó közül egyik sem találta el a szászrégeni rendőrök által üldözött autót, mindössze a járdán, szabályosan közlekedő nőt sikerült súlyosan megsebesíteni.
 
Szászrégenben és környékén nem az első eset, amikor a karhatalmiak teljesen indokolatlanul vagy nem megfelelőképpen használják fegyvereiket. Tizenhárom évvel ezelőtt az abafáji cigánynegyedben a tolvajok után kutató rendőrség különleges egységei védtelen romákra – közöttük több nőre és gyerekre – lőttek, súlyosan megsebesítve többeket.
 
Valamivel több, mint egy esztendeje, 2017 októberében Beresztelkén egy fát lopó régeni személyt lőtt főbe egy rendőr.
 
Forrás: kronika.ro
 
Fotó: illusztráció