A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Magyarellenesség miatt tesznek feljelentést

Román szurkolók: „kifele a magyarokkal az országból”

A Sepsi OSK labdarúgóklub február 11-ei közleményben tudatta, kéri a Román Labdarúgó Szövetség és a Hivatásos Labdarúgó Liga illetékeseit, hogy a február 9-ei, Sepsi OSK–Dinamo mérkőzésen történt magyarellenes, xenofób megnyilvánulásokat elemezze, és hozza meg a megfelelő döntéseket.
 
Népes szurkolótábor kísérte Sepsiszentgyörgyre a Mircea Rednic irányította csapatot, amely a mérkőzés során végig szidalmazta a magyarokat, többször felcsendült a „Kifele a magyarokkal az országból” kiáltás is. A fővárosi szurkolók a mérkőzés kezdetén és végén egy fehér molinót is kifeszítettek, amelyen románul a „Csak Románia, csak a Bukaresti Dinamo, nem lesz autonómia román földön” felirat volt olvasható, továbbá a meccs alatt többször is pirotechnikai eszközöket használtak.
 
„A Sepsi OSK vezetői és szurkolói mélységes csalódással vették tudomásul, hogy továbbra sem szűnnek meg a csapatot célzó magyarellenes, xenofób szurkolói megnyilvánulások... Valamennyi arra hivatott fórumon és a nyilvánosság előtt is tiltakozunk a történések ellen, és az eddigieknél jóval határozottabb fellépést sürgetünk az illetékes szervektől a hasonló megnyilvánulások visszaszorítása érdekében” – olvasható a közleményben.
 
A háromszéki labdarúgóklub fontosnak tartja pontosítani, hogy a mérkőzést megelőző technikai ülésen Bokor János többször is felhívta Aron Huzu játékvezetői megfigyelő, Ionut Coza negyedik játékvezető és Cătălin Popa, a Labdarúgó Liga küldöttének figyelmét a várható atrocitásokra. A sportigazgató azt kérte, hogy bármilyen sportszerűtlenség esetén érvényesítsék a szabályokat, szükség esetén pedig állítsák meg a mérkőzést.
 
A tévéközvetítések révén is egyértelmű nyilvánosságot kapó gyalázkodó skandálások és feliratok megjelenése ellenére sem a játékvezető, sem a megfigyelő nem tartotta indokoltnak a mérkőzés megszakítását. A szentgyörgyi klub igényli, hogy a Román Labdarúgó Szövetség és a Hivatásos Labdarúgó Liga mindezek ismeretében elemezze a történteket, és hozza meg a megfelelő intézkedéseket.
 
A Sepsi OSK csapatával legutóbb 2018. augusztus 27-én történt hasonló. A piros-fehérek és szurkolótáboruk az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 6. fordulójában az FC Botosani vendégeként szembesültek magyarellenességgel. A moldvai városban néhány helyi drukker a második félidő elején egy fehér molinót feszített ki, amelyen a „A lovak nyelvén énekeltek és autonómiáról álmodoztok?!” felirat volt olvasható. A történések után a háromszéki klub nem adott ki hivatalos közleményt, viszont jelezték, hogy a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat értesült az esetről. Az elmúlt öt hónapban az üggyel kapcsolatban nem hoztak döntést, így a bukaresti szurkolók is joggal gondolhatták, hogy ők sem kapnak büntetést.
 
2018-ban a szentgyörgyi csapat meccsein négyszer történt hasonló, a moldvai esetet megelőzően kétszer a Dinamo, egyszer pedig a Bukaresti Juventus elleni mérkőzésen. A Dinamo korábban már kapott büntetést a szurkolók xenofób megnyilvánulása miatt, előbb tízezer, majd ötezer lejt kellett fizetnie, mert a fővárosi ultrák nyomdafestéket nem tűrő módon szidalmazták a háromszéki szurkolókat. A Daco-Getica elleni mérkőzésen történtek miatt a bukaresti klubot 25 000 lejre büntették, míg a klub ügyvezető igazgatója, Paul Terteleac 6500 lejes bírságot és figyelmeztetést kapott.
 
szerző: Miska Brigitta - 3szek.ro