A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Tüntetők és rendőrök csaptak össze Kijevben

A demonstrálók szerint az ukrán vezetés olyan pénzeket tehetett zsebre, amit a hadiiparra kellett volna költeni. A tüntetők még Petro Porosenko államfő választási beszédét is megszakították, és azt követelték, hogy tartóztassák le a bűnösöket. A rendőrök végül könnygázzal rekesztették be a tüntetést március 9-én.
 
A tiltakozók Petro Porosenko elnök és egy hozzá közelálló üzletember letartóztatását követelték, miután kiderült, érintettek lehetnek egy hadiipari beszerzési botrányban. A gyanú szerint Oleg Szvinyarcsuk, Porosenko korábbi üzlettársa, és annak fia két éven át Oroszországból csempészett be, és adott el Ukrajnának rossz minőségű fegyver-alkatrészeket, háromszoros áron.
Az országban érezhető a feszültség a három hét múlva, március 31-én esedékes elnökválasztás miatt. Petro Porosenko második ciklusára készül, ám sokan úgy tartják, ígéreteivel ellentétben keveset tett a korrupció megfékezéséért.
Elemzők szerint éppen ezért próbálja a nemzetiségek ügyével is elterelni kétes ügyeiről és kudarcairól a figyelmet. A magyar kormány szerint jogfosztásokkal, például az anyanyelvi oktatás korlátozásával provokálja a kárpátaljai magyarságot, miközben ellenük hangolja az ukrán közvéleményt.
Magyarország többször is világossá tette, hogy mindaddig megvétózza Ukrajna euro-atlanti integrációját, amíg az ukrán kormány fel nem számolja magyarellenes politikáját. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának plenáris ülésén kijelentette, a magyar közösségek jogait semmifajta geopolitikai érdek oltárán nem áldozza fel a magyar kormány.
 
Az Amerikai Magyar Koalíció küldöttsége pedig március 10-én, vasárnap járt Beregszászon, hogy tájékozódjon a kárpátaljai magyarság helyzetéről. George Pataki, New York állam magyar származású volt kormányzója újságírók előtt kifejtette, számára érthetetlen, hogyan válhat egy nemzeti kisebbség elnyomójává egy olyan nép, amely maga is hasonló elnyomást szenvedett el az egykori Szovjetunióban.
Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, ukrán parlamenti képviselő pedig arról beszélt, hogy Kijevnek be kell tartania a vállalt nemzetközi kötelességeit.
Az amerikai vendégek azt ígérték, hogy hazatérve fel fogják vetni a kárpátaljai magyarság problémáit az illetékes amerikai fórumokon is.
 
forrás: karpatalja. ma