A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A balliberálisok esete a demográfiai krízissel -jegyzet

Kötelezően olvasásra ajánlott elemzés jelent meg a minap az Index nevű ellenzéki portálon. Az írás egyediségét az adja, hogy tökéletesen napvilágot lát általa a nemzeti- és a balliberális oldal között fennálló grandiózus, szemléletbeli különbség a magyarság talán legfontosabb sorskérdése, a népességfogyás tárgyában.
A szóban forgó cikkben a magyarság jövőjének legsarkalatosabb kérdését, a demográfiát egyszerű kampánytémává silányítja a szerző. Kissé siránkozósra sikerült sajnálkozásában úgy fogalmaz: „látszik, hogy a Fidesz évekig napirenden fogja tartani a kérdést, az ellenzéknek pedig nehéz lesz jó válaszokat adni a helyzetre.”
 
A hosszas fejtegetésnek akár minden egyes mondatát idézni lehetne és egyesével reagálni rá, ám erre nincs szükség, az írás ugyanis részleteiben és egészében is megmutatja, hogy milyen alapvető, és vélhetően áthidalhatatlan különbség van a kormány és a jelenlegi ellenzék között. S itt az ellenzék alatt annak holdudvarát, és teljes médiahátterét is ide kell érteni, hiszen a portál, amelyen ez az elemzés megjelent, az ellenzék egyik legolvasottabb, legfontosabb internetes felületének számít. Ily módon több mint jelzésértékű, ami itt megjelenik, ráadásul ez az írás is az ellenzék aspektusából vizsgálódik.
 
Rendszeresen elhangzik a kérdés, hogy vajon miért van ilyen rendkívül mély szakadék a két világ, a két nézetrendszer – a kormányon lévő nemzeti irányultságú, valamint az ellenzéki liberális – gondolatiság között, s hogy vajon miért nem sikerül elérni legalább egy alapkonszenzust, egy úgynevezett nemzeti minimumot. Ez az írás azért messze több, mint egy hétköznapi elemzés, mert ebből megkapjuk erre a kérdésre a választ. Hiába, hogy látszólag csak a kormányzati politika egyik eszközének – jelesül a népesedéspolitikának – az értékelését tartalmazza a cikk, s nagy a gyanú, hogy a szerző nem is akart ennél többet ezzel a dolgozatával, de valójában mégis bizonyságtétel lett belőle. Annak a bizonysága, hogy nem lehet közös pontot találni egy olyan politikai párt-táborral, és azok holdudvarával sem, amely számára a magyarság fennmaradása nem egyéb, mint kampánytéma, s ha valaki tenni próbál ezért, akkor az ellentábor csak legfeljebb politikai számításból ért azzal egyet!
 
A népesedéspolitika, a népességfogyás megállításáért tett kormányzati intézkedések talán mind közül a legfontosabbak. Aki ebben csak kampánytémát lát, illetve aki ezek kapcsán afelett sajnálkozik, hogy ezzel le lett szűkítve az ellenzék mozgástere, s ezért nehéz lesz majd jót lépnie, annak csak annyit üzenünk, hogy a jelenlegi ellenzék három ciklust is kapott a választóktól a rendszerváltozás óta, és senki nem tiltotta meg számukra, hogy olyan kormányzati politikát folytassanak, amellyel minden sarkalatos kérdésben a nemzet javát szolgálják, s ezáltal – képletesen szólva – kényszerpályára tereljék az ellenzéket.
Az talán vita tárgyát képezheti, hogy a szándék vagy a képességek hiányoztak náluk ehhez, de kormányzati munkájukat látva akkor vagyunk a legpontosabbak, ha kijelentjük: a két dolog együtt okozta botrányos kormányzásaikat, és éppen a két dolog együttállása miatt kell mindent megtennünk, hogy többé ne kerülhessenek a kormányrúd közelébe.

 
Kovács Attila