A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Orbán Viktor Velemben - jegyzet

2002 tavaszát írtuk, amikor a választások idején a Kossuth téri Fidesz-színpadon a magyar művészeti és sportélet egész sor kiválósága felsorakozott, hogy jelezze: szeretné, ha továbbra is a jobboldal kormányozná az országot. A színpadra állók közül sokan megkapták "liberális demokraták" bírálatát. Vannak, akik az akkori kiállást máig nem tudták "megbocsátani" Mészöly Kálmánnak vagy Balázs Péternek, de a legaljasabb megjegyzések a világ valaha volt egyik legnagyszerűbb úszója, Egerszegi Krisztina felé szálltak. Róla még azt is leírta valamelyik liberális bértollnok, hogy innentől kezdve már csak a fél ország Egérkéje lesz. Nem meglepő ez a fajta hozzáállás, hiszen közismert, hogy honi liberálisaink szemében a létező legnagyobb teljesítményt elért ember is csak addig megsüvegelendő, ameddig az ő szekerüket tolja. Ellenkező esetben jaj neki...
 
Az ország talán legnagyszerűbb színésznője, Törőcsik Mari saját házában látta vendégül Orbán Viktort. A miniszterelnöki látogatás egyik oka az volt, hogy a csodálatos művésznő megkapta a Kossuth-nagydíjat, ám sajnálatosan rossz egészségi állapota miatt azt nem tudta személyesen, a Parlamentben átvenni. Ismerve azt a páratlanul gazdag művészi pályát, amellyel Törőcsik Mari gazdagította nemzetünket, a magyar kultúrát, ez a díj méltó kézbe került. Ugyancsak szép gesztus volt, hogy az ország miniszterelnöke vette a fáradtságot, és személyesen vitte el a rangos elismerést a művésznőnek. Orbán Viktor ezzel nemcsak Törőcsik Mari személye előtt fejezte ki nagyrabecsülését, de az általa felmutatott művészi teljesítmény előtt is, nem is beszélve arról, hogy a Kossuth-nagydíj presztízsét is tovább növelte. Törőcsik Mari pedig - akit sosem hallottam politizálni - kifejtette, hogy mennyire jól esett neki a miniszterelnöki látogatás, s hogy minden terápiánál többet ért számára az, hogy a kormányfő személyesen hozta el neki a kiemelkedő elismerést.
 
Egy olyan országban, ahol normális az ellenzék és annak holdudvara, valamint véleményformáló médiafelülete is, itt be is lehetne fejezni a cikket. Ám éppen a bevezetőben írt esetek mutatják, hogy itt szó sincs normális ellenzékről, szó sincs valódi liberális demokratákról. Ezért most fel kell készülni arra is, hogy a világhírű magyar színésznőt is "megtalálják", vagy ha őt esetleg nem is merik, akkor majd Orbán Viktor gesztusa kerül a megmondóemberek kereszttüzébe. Mert liberálisaink minden alkalmat megragadnak a gyalázkodásra.
 
Annak idején Egerszegi Krisztinát messze nem védtük meg olyan hangosan, ahogyan pedig megérdemelte volna. Ha úgy adódik, ne essünk még egyszer ugyanebbe a hibába. Ne hagyjuk gyalázni az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb magyar színművészét, de ne hagyjuk a példaértékű gesztust felmutató kormányfőt sem. Ne hagyjuk, hogy a ma már kiveszőben lévő emberi történeteket is lehúzzák azok, akiktől csak ennyire telik.
Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjához pedig szívből gratulálunk! Művészként és emberként is elmondható: olyan kapta, aki megérdemli!
 
Kovács Attila