A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A-csoportban a hölgyek!

A magyar női hokisok feljutottak a legjobbak közé –Kovács Attila írása

Valóra válta a torna előtt csak titokban megfogalmazott vágyakat, megnyerte a káposztásmegyeri divízió I-es női jégkorong-világbajnokságot a magyar válogatott, s ezzel feljutott az A-csoportba! A sporttörténelmi eredmény elérése után elmondható, hogy Budapest lett a magyar női jégkorong-sport Szapporója, ráadásul van egy különös kapcsolat a férfiak 11 évvel korábbi és a lányok mostani sikere között: a szövetségi kapitányt mindkét esetben Pat Cortina-nak hívják.
 
Különleges időszakon van túl a magyar női jégkorong-válogatott. Ez a generáció az U18-as korosztályban egyszer már kivívta az A-csoportos tagságot, ám közismert, s minden sportágban igaz, hogy teljesen más az utánpótlás- és a felnőtt siker sportszakmai értéke. A lányok tehetsége sosem volt kérdéses, ám a jégkorong-sport elmúlt években bemutatott látványos, nagy léptékű fejlődése ellenére is megoszlottak a vélemények arról, hogy egyáltalán reális-e az A-csoportba jutásban reménykedni. Voltak, akik játékosaink tudása és példaértékűen alázatos, sportemberi hozzáállása okán komolyan hittek a feljutásban, mások viszont rendre kiemelték, hogy amíg hazánkban összesen, minden korosztályt figyelembe véve is alig haladja meg az ezret az igazolt női hokisok száma, addig a vezető A-csoportos országokban egy-egy nagyobb városban találni közel ennyi játékost. Néhány példa: Kanadában 90 ezer, az Egyesült Államokban 80 ezer, de még Finnországban is 6000, Csehországban 3500, Németországban pedig 2500 a regisztrált női felnőtt korú játékosok száma. Ezek a számok mutatják igazán, hogy mekkora bravúrt ért el női jégkorong-válogatottunk.
 
A sokáig Marton Tibor által irányított nemzeti együttes mellé némileg váratlanul finn szakembert szerződtetett a szövetség, ám ennél is nagyobb meglepetésként hatott a néhány héttel ezelőtti bejelentés, miszerint elköszönnek a finn szakvezetőtől is, és a korábbi férfi szövetségi kapitány, a jelenleg Németországban klubedzőként tevékenykedő Pat Cortina lett a női válogatott kapitánya. Annak ellenére, hogy Pat Cortina-t senkinek nem kell bemutatni a magyar hokiban, Szapporóban elért sikere okán neve örökre megőrződik, mégis meglepetés volt a női válogatottnál való munkavállalása, hiszen hosszú évtizedek óta nem dolgozott női csapattal.
 
A világbajnokságon Szlovákia, Dánia, Norvégia, Ausztria és Olaszország várt a mieinkre. A szövetség kitűnő kezdeményezésének hála a mérkőzésekre kilátogatók ingyen mehettek be a csarnokba, így már az első meccsen is sokan biztatták a lányokat és az összes magyar érdekeltségű találkozón telt ház volt. Ez is komoly lökést adott a csapatnak, a fergeteges buzdítás többször is átsegítette a csapatot a holtpontokon. Különösen a későbbi ezüstérmes, Dánia elleni összecsapáson jött ez ki, ahol az első harmad után még a dánok vezettek 2-0-ra, azonban a további két játékrészben káprázatos játékkal fordítottak a lányok és végül 6-2-es győzelemmel jöttek le a jégről. A hátralévő meccseken magabiztos teljesítményük mellé eredményesség is párosult, különösen a végül kieső olaszok ellen, ahol 9-0-s sikert arattak.
 
Miután az utolsó meccsre már feljutóként korcsolyázhattak ki, sportszakmai szemmel különösen értékesnek mondható, hogy el tudtak vonatkoztatni, s remek játékkal mégis győztek 2-1-re Ausztria ellen. A mérkőzést követő össznépi ünneplés felejthetetlen pillanatokat hozott. A magyar jégkorong-sport újból mérföldkőhöz érkezett, hiszen női válogatottunk felnőtt szinten még soha nem szerepelhetett a legjobbak között. Most ez is megadatik, ráadásul a sportág őshazájában, Kanadában léphetnek majd jégre a lányok jövő tavasszal. Pat Cortina is történelmet írt, hiszen aligha van még egy jégkorong-szövetségi kapitány, aki ugyanannak az országnak a férfi, majd a női válogatottjával is kivívta az A-csoportba kerülést. A kanadai-olasz szakembernek ez sikerült, így nem lehet kétséges, hogy jövőre, Kanadában is ő irányítja majd a női válogatottat, történelme első elitvilágbajnokságán.
Női válogatottunk hatalmas sikeréhez gratulálunk!
 
*****
 
A budapesti női, divízió I-es jégkorong-világbajnokság végeredménye:
 
1. Magyarország    13 pont
2. Dánia                     9 pont
3. Norvégia               9 pont
4. Ausztria                8 pont
5. Szlovákia              6 pont
6. Olaszország          0 pont
 
A győztes Magyarország és a második helyen végző Dánia feljutott az A-csoportba. Az elitvilágbajnokságot jövőre Kanadában rendezik majd. Olaszország kiesett a divízió I B-csoportjába.
 
Kovács Attila