A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Az Aranycsapat még mindig világszerte hívószó-sportinterjú

Kovács Attila interjúja Kű Lajossal, az Aranycsapat Alapítvány elnökével

Bár alig telt el az év egynegyede, az Aranycsapat Alapítvány elnöke máris egy évre elegendő szervezőmunkát végzett el. Szívélyes meghívásoknak eleget téve Kű Lajos körutazáson járt Svédországban és Ausztráliában is, s ha már ott járt, nem tétlenkedett. Amellett, hogy tovább öregbítette a futballtörténelem egyik legnagyszerűbb csapatának hírnevét, megállapodásokat is kötött. Ennek értelmében az alapítvány által életre hívott Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeibe az ausztráliai magyar fiatalok is bekapcsolódnak majd.
A részletekről Kű Lajossal beszélgettünk
.
 
- Eseménydúsan telt önnek az év első három hónapja. Kérem, mesélje el a részleteket!
- Engedje meg, hogy kissé visszamenjek az időben, mert bár idén valóban két hosszú utazásom volt, de ebbe a sorba szervesen illeszkedik a tavaly őszi, észak-amerikai utam is, amelynek szintén kettős célja volt.
- Mi volt ez a két cél?
- Az egyik cél mindig az Aranycsapat emlékének méltó módon történő ápolása, hiszen alapítványunk elsődlegesen ezzel a céllal jött létre. Ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, ha kell, a világ legtávolabbi szegletébe is elutazunk. Már csak azért is, mert általános az a tapasztalatom, hogy az Aranycsapat nevét a világon mindenütt ismerik és nem csak a futballbarátok. Ennek fenntartása, elmélyítése az egyik célunk. A másik cél az alapítvány által megálmodott és megvalósított Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság folyamatos bővítése, kiterjesztése.
- Ez utóbbi dologban milyen eredményeket hozott a tavalyi észak-amerikai, valamint az idei két út?
- Éppen az előbb említettek okán semmiképpen nem választanám szét az eredmények értékelését, már csak azért sem, mert a kettő összefügg egymással – a diákbajnokság is hozzájárul az Aranycsapat nevének fennmaradásához. Minden értelemben sikeresek voltak az utak. A három út során közel két tucat előadást tartottam, amelyek rendre éjszakába nyúló programok voltak. Vittem magammal filmeket, digitalizált képeket is, s ezeket is nagy élvezettel tekintették meg, ám egyértelműen az élőszavas előadásokra, és az azt követő beszélgetésekre, élménybeszámolókra mutatkozott a legnagyobb igény. Ami az összmagyar diákbajnokságot illeti, írásos visszajelzés van arról, hogy az ausztráliai nemzettársainkat komolyan érdekli a részvétel lehetősége. Ez óriási eredmény, hiszen a közel 70 ezres ausztráliai magyarság képviselőinek jelenléte a diákbajnokságon új dimenziók meghódításával ér fel. Észak-Amerikából már vannak résztvevői a diákbajnokságnak, és Svédországból is érdeklődéssel tekintenek a szervezésünkre. Reményeim szerint onnan is hamarosan üdvözölhetünk majd fiatal, magyar sportolókat a rendezvényen, amely egyébként már csak nevében Kárpát-medencei, hála Istennek, régen túl nőtte a Kárpát-medencét.
- Mi volt a programok közül a leginkább emlékezetes?
- Nehéz lenne és nem is igen tudnék egyet vagy kettőt kiemelni, hiszen mindenütt nagy szeretettel fogadtak, s őszinte érdeklődést érzékeltem a résztvevőktől. Az Aranycsapat neve még mindig hívószó világszerte, ezt újból testközelből tapasztaltam meg. Mindez új lendületet ad számomra és az Aranycsapat Alapítvány számára is, hiszen a megőrzése annak a jogos tekintélynek, amely ezt a világverő magyar válogatottat szerte a földkerekségen övezi, igen nagy kihívás és nagyon szép feladat.
- Elszántságát látva nagy tétben mernék fogadni, hogy nem fog unatkozni az év hátralévő részében sem…
- Garantáltan nyerne, ha erre fogadást kötne, hiszen céljaink sokrétűek. Mind minden esztendőben, idén is kiemelt feladatunk a diákbajnokság megszervezése és lebonyolítása. S ahogyan arról beszéltünk, azért is igyekszünk tenni, hogy olyan területek magyar gyermekei bekapcsolódjanak a bajnokságba, amelyek eddig még nem tették ezt meg. Emellett Kocsis Sándor születésének 90. évfordulója is van, ezért szeretnénk méltó módon megemlékezni a világ valaha élt legeredményesebb támadójáról. Tennivaló mindig akad, ha a Jóistentől megkapjuk hozzá az erőt, akkor el is végezzük a feladatainkat.
 
(fotón: Kű Lajos Ausztráliában)
 
*****
Az FC Barcelona elnöke: Új korszakot nyitottak a magyarok
Nem kisebb helyen, mint a barcelonai királyi palotában rendeztek nagyszabású ünnepséget az FC Barcelona egykori magyar játékosai, közülük is különösen a 90 éve született Kocsis Sándor tiszteletére. Az eseményre meghívást kapott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és Tarlós István Budapest főpolgármestere, valamint Gerard Figueras Katalónia sportért felelős államtitkára is.
A fogadáson beszédet mondott Josep Maria Bartomeu az FC Barcelona elnöke, aki méltatta a gránátvörös-kékek egykori magyar klasszisait, Kubala Lászlót, Kocsis Sándort és Czibor Zoltánt. Klubunk történetében új korszakot nyitottak a magyarok – emelte ki a klubelnök.
A rendezvényt Kovács Barnabás, barcelonai magyar főkonzul nyitotta meg, fővédnöke pedig Csányi Sándor, az MLSZ elnöke volt.
 
*****
 
Szobrot kap Budapesten Kocsis Sándor
Születésének 90. évfordulója alkalmából még ebben az évben szobrot kap Kocsis Sándor Budapesten! Mindezt Tarlós István Budapest főpolgármestere jelentette be Barcelonában, a világhírű magyar csatár tiszteletére rendezett ünnepségen. A Fővárosi Közgyűlés már meg is hozta erről a döntését, így az adminisztratív akadályok is elhárultak a szoborállítás elől.
A szobor a tervek szerint Kocsis Sándor legszeretettebb klubja, a Ferencváros stadionjának közelében kerül majd felállításra. Kocsis Sándor minden idők legeredményesebb válogatott labdarúgója, aki 68 válogatott fellépése során 75 alkalommal volt eredményes, vagyis teljesítménye meghaladta az egygólos átlagot meccsenként. Ez világviszonylatban is egyedülálló teljesítmény. A számunkra drámaian végződő 1954. évi világbajnokságon gólkirályi címet szerzett, és a vb legjobb játékosának is megválasztották.
De nemcsak a pályán, a magánéletben is példaértékű személyiség volt, aki nemcsak a hazai, de a Barcelona-szurkolók tiszteletét és nagyrabecsülését is joggal vívta ki. Kocsis Sándor 1979-ben, drámaian fiatalon hunyt el Barcelonában.
 
*****
 
Az Aranycsapat kapitányára emlékeztek
Április 2-án Puskás-emléknapot szervezett az Aranycsapat Alapítvány a Száguldó Őrnagy tiszteletére, aki ekkor lett volna 88 éves. A program a Szent István Bazilika altemplomában, Puskás Ferenc sírjánál vette kezdetét. A méltóságteljes megemlékezést követően a Főpolgármesteri Hivatal dísztermébe vonultak a résztvevők, ahol díszvacsorával és személyes emlékek felelevenítésével idézték meg Öcsi bácsi emlékét.
A rendezvényen felszólalt Raduly József a Vasas egykori kiváló csatára, aki még játszott együtt Puskás Ferenccel is, valamint Dunai II Antal az Újpest korábbi Ezüstcipős támadója is. Az eseményen számos közéleti személyiség, művész, sportember vett részt, a teljesség igénye nélkül Nemcsák Károly színművész, Sinkovits-Vitay András színművész, Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó, ifj. Papp László és Dr. Pénzes István orvosprofesszor.
 
Kovács Attila