A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Cirkuszból nincs hiány

Üzengetős szájkarate, alkohol- és drogteszt, élő adásban feltűnő államfő, telefoncsapdosó Zelenszkij… Az elnökválasztás első fordulóját követően mintha szappanoperába csöppentünk volna.
 

Bár a regnáló elnök hangsúlyozza folyamatosan – vetélytársa munkásságára utalva –, hogy nem show-műsorban vagyunk, maga Porosenko is színészként kezdett el működni az utóbbi hetekben. Pusztán a szerepe eltérő ellenfelétől: a hibáit megbánó, „megvilágosult bölcs bagolyként” tetszeleg a „zöldfülű cirkuszi bohóccal” szemben. Kisfiúként állítja be az elnöki esélyest, hogy a választók érezzék azt, Zelenszkijnek semmi köze a nagypolitikához.
 
Porosenkónak láthatóan jót tett az alkohol(megvonás)teszt, és önbizalmat adott neki a negatív eredmény. Rutinos ukrán politikusként – józan gondolkodással – kellő tapasztalata van a mellébeszélésben, valamint a csakasajáthangomathallommeg hashtagggel fémjelezhető párbeszédben. A párbeszéd, pontosabban annak hiánya kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a már a csapból is folyó debátok mellett sem.
 
Dunát rekeszthetnénk az elnökjelöltek vitájával kapcsolatos hírekkel, videóüzenetekkel, pingpongszervákkal. Talán egyedül csak a választások végkimeneteléért imádkozó vajákos asszonyok tudhatják, hogy megvalósul-e a várva várt vita a kijevi stadionban, vagy csak a kenyeret és cirkuszt a népnek elv és az egymásra mutogatás kidurrant léggömbje marad. Ugyanakkor, ha azt gondoltuk, hogy Porosenko nem tud újat mutatni, nagyot tévedtünk: ma megértük, ahogy az elnökünk a Szívküldi mintájára – a mémgyárak nagy megelégedésére, ám a képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak figyelmeztetés nélkül – repesi ország világ előtt „kedvenc komédiásának” a Pidmanula, Pidvelát.
 
Az államfő énekhangja és a választási hajrá színvonala önmagáért beszél. Hogy az előttünk álló héten nem szenvedünk hiányt sárdobálásból, mocskolódásból, arra mérget vehetünk. Hogy vasárnap zöldbe borul-e az ország, vagy Porosenkónak sikerül beszereznie a sötétzsaruktól egy emlékezettörlő tollat, esetleg felvásárolnia az országban kapható zöldszínű festékek mindegyikét, netalán Zelenszkij fut bele karaktergyilkosságba, annak egyelőre csak a fent említett vajákos asszonyok a megmondhatói.
 
Pallagi Marianna
Kárpátalja.ma