A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Potápi Árpád: az erős magyar közösséghez az önálló média is hozzátartozik

Az erős magyar közösséghez nem csak az oktatási, kulturális és politikai intézményrendszer tartozik hozzá, hanem az erős, önálló média is - hangsúlyozta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára 2019. április 27-én szombaton a drávaszögi Bellyén a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) médiaházának ünnepélyes átadásán.

Az erős magyar közösséghez nem csak az oktatási, kulturális és politikai intézményrendszer tartozik hozzá, hanem az erős, önálló média is - hangsúlyozta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára április 27-én szombaton a drávaszögi Bellyén a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) médiaházának ünnepélyes átadásán.
 
A média ugyanis nem csak arról szól, hogy a legfrissebb hírekkel lássa el a közösséget, a média maga közösséget formál azok között, akik olvassák, nézik vagy hallgatják - hangoztatta.
"Ezért tartjuk kiemelten fontosnak a szerepét" - mondta, hozzátéve: a közösség éltető erő, és amíg a Magyarország határain kívül élő magyar közösség magyarul tud szólni, addig van jövő.

 
Potápi Árpád megköszönte a horvát kormánynak, hogy támogatta az épületnek a felépítését és berendezését, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy magyar médiaközpontról lehessen beszélni a horvátországi magyarság körében.
 
Az államtitkár megköszönte a horvátországi magyar médiában dolgozó újságírók munkáját is. Szavai szerint az elmúlt években jelen voltak a Kárpát-medencei hírek gyártásában és közvetítésébe, valamint a horvát média felé is kapcsolatot jelentettek.
 
Potápi Árpád a közelgő horvátországi kisebbségi önkormányzati választásokról és a május 26-ai európai parlamenti választásokról szólva arra kérte a horvátországi magyarokat, hogy mind a kétszer menjenek el szavazni, és utóbbinál az erős nemzetek Európájára adják le voksukat.
 
Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke hangsúlyozta, hogy a médiaház a vegyes bizottság ajánlásával, a horvát kormány támogatásával jött létre.
 
A hat szomszédos ország vegyes bizottságaiból a horvát-magyar a leghatékonyabb, és itt tudnak konkrét eredményeket felmutatni. "Az elmúlt két évben - Magyarországon és Horvátországban egyaránt - több eredmény született, többet értek el, mint az előző tízben" - szögezte le.
 
Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyar kisebbségi parlamenti képviselő az MTI-nek elmondta: a háromszintes médiaközpont első emeletén az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj szerkesztősége, valamint egy új stúdió kap helyet, a legfelsőbb szinten egy konferenciaterem van, a földszinten pedig a HMDK bellyei alapszervezetének a közösségi helyisége.
 
Az Új Magyar Képes Újság 1996. április 11-étől jelenik meg. A négyfős szerkesztőség kezdetben anyagi és technikai eszközök, a munkavégzéshez elengedhetetlen feltételek megléte nélkül jelentette meg a lapot. Néhány év múlva, az eszéki magyar iskolaközpont megnyitása után rövid időre a lap szerkesztősége is helyet kapott az intézményben, ugyanúgy, mint az akkor alakult Drávatáj szerkesztősége, amely eleinte határon túli tudósítói pontként működött, és az MTV-t, valamint a Duna TV-t látta el anyagokkal. Ezt követően tíz évig Eszék városa bocsátott rendelkezésére egy pici irodahelyiséget. 2011-ben a magyar kormány segítségével és anyagi támogatásával a két szerkesztőség bérelni tudott egy alkalmasabb, saját telephelyet. Jelenleg pedig, 2019 áprilisában a horvát kormány támogatásából, a 2,7 millió kunából (115 millió forint) épült, impozáns épületbe költözhetett - mondta el Jankovics Róbert.
 
MTI nyomán