A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Klára asszony álma – jegyzet

Közzétette legújabb kampányvideóját Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti listavezetője. A rövid, mindössze fél perces videóanyag nem akármilyen felütéssel kezdődik. Az egykori amerikai polgárjogi harcos, Martin Luther King kezdte úgy korszakalkotó beszédét, hogy van egy álmom. A forró Alabama államban, Montgomeryben szolgáló színes bőrű lelkész milliókat állított maga mellé egyszerűségével, személyiségével, de legfőképp a ténykedésének hitelességével. Abban, hogy ma az Egyesült Államokban viszonylagosan egyenlőek a fehér és a színes bőrűek, hogy jórészt felszámolódott a még néhány évtizede is jelen lévő nagymértékű szegregáció, alapvető szerepet játszott Martin Luther King, aki tragikus merénylet áldozata lett ugyan, ám eszméi végül mégis teret nyertek, s álma megvalósult.
 
Ami Klára asszony álmát illeti, ő ezt a lehetőséget már eljátszotta. Férje másfél ciklust felölelő miniszterelnöki időt kapott, ami alatt bőven lett volna idő arra, hogy tegyen is azért, amelyről felesége most oly populista módon beszél. Klára asszony előtt is nyitva állt az ajtó, senki nem tiltotta meg, hogy - mint a regnáló miniszterelnök felesége - szót emeljen a magyarok európai egyenjogúságáért, az európai színvonalú családi pótlékért, s a méltó körülményeket biztosító nyugdíjért.
 
Egyiket sem tette meg annak idején, sőt, éppen az ellenkezője történt. Az egyenjogúságért folytatott küzdelem abban nyilvánult meg, hogy Klára asszony férje közölte: el lehet menni innen, ha valakinek valami nem tetszik. A családoktól amit csak lehetett, megvontak, a mostani - valóban nagy mérvű - családtámogatás töredékét sem adták oda a gyermekeket nevelőknek. A nyugdíjasokat úgyszintén szintén semmibe vették, nem véletlen, hogy ez a korábban sokáig masszívan baloldalinak tekinthető társadalmi réteg ma már döntően a nemzeti oldalra szavaz.
 
Vagyis egyértelmű, miért is ácsingózik a szavazatokra a Demokratikus Koalíció. A gyurcsányista párt valódi célja nem más, mint az ellenzék vezető pártjává válni és végérvényesen átvenni az irányítást a másik térfélen. Ez Klára asszony, és férje álma, nem az a sok megfoghatatlan és számon kérhetetlen maszlag, amiről a videóban szó van...
 
Kovács Attila

Fotó: MTI