A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Az erőszakos névadást nem lehet erőszakos szoborállítással legitimálni – Štúr-szobor

Több százan sereglettek össze május 12-én, vasárnap délután a párkányi Duna-parton, hogy részt vegyenek Ľudovít Velislav Štúr mellszobrának avató ünnepségén. Még Liptószentmiklósról is jöttek érdeklődők buszokkal, hogy saját szemükkel lássák, sikerült a jelképes térfoglalás. Tehát annak a szlovák nemzetébresztőnek emlékműve kémleli az esztergomi bazilikát, akinek pont annyi köze van a városhoz, hogy vagy hetven éve a nevét minden alap nélkül ráerőltették a településre.
 
 
Díszes társaság gyűlt össze Párkányban a Štúr- szobor avatóján: eljött Ivan Gašparovič, korábbi államfő, az összeesküvés-elméletek mečiarista pápája, Štefan Harabin, az SNS-es Jaroslav Paška, meg Marian Kotleba fasisztoid pártjának néhány prominens képviselője. Nem is csoda, hogy Szabó Eugen polgármester nem kívánt helyet foglalni a felsorolt “méltóságoknak” fenntartott sorban, csak a színpad oldalán állva követte az eseményeket.
 
 
A város vezetője elmondta, aggódott, hogy ne legyen szélsőségesek megnyilvánulásának színtere a rendezvény helyszíne. Reméli, nem válik ez a hely olyanná, amit majd a szélsőséges elemek látogatnának. A Mária Valéria hídon kifeszített, szlovák nyelvű transzparenst, miszerint Štúrt megalázták azzal, hogy itt állítottak fel neki szobrot, azzal kommentálta Szabó, hogy bár tény, hogy a nemzetébresztő sosem járt Párkányban, de az is tény, hogy a szlovák nemzet szempontjából fontos egyéniségről van szó.
 
A Štúr-szobor felállítása több mint húsz éve téma a Duna-parti városban. Az építkezési engedélyt idén január elején adta ki az illetékes hivatal. A település vezetése nem értett egyet azzal, hogy az emlékművet a folyó partján állítsák fel, ezért tavaly novemberben állásfoglalást fogadtak el az önkormányzati képviselők a Matica kezdeményezésével kapcsolatban.
 
Ide illeszkedik az az ízléses performansz, amit a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom emberei produkálták Štúr falujában, Zayugrócon, ahol a helyi szlovákokkal mondatták el ugyanazt, ami a párkányiak meggyőződése lehet évtizedek óta.
Ezt továbbgondolva, illetve a vasárnap délutáni maticás programra vonatkoztatva helytálló a megállapításuk: erőszakos névadást nem lehet erőszakos szoborállítással legitimálni.
 
A szoborállítás előtt egy nappal tiltakoztak a párkányiak. Ott Menyhárt József a Magyar Közösség Pártjának elnöke kihangsúlyozta, hogy a szobor kicsomagolásával a viszályok is előjönnek.
 
Fotón: szombaton a tiltakozók menete a Sétáló utcán lévő kopjafától indult a Duna-partra egy molinót véve maguk előtt, miszerint Párkány nem egyelő Štúr/ovo/- val.
 
paramater.sk és a ma7. sk nyomán