A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
Kérjük, hogy éves adójuk 1%-át ajánlják fel A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítványnak-oldalunkért
1%"/
Kedvezményezett alapítvány neve: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

adószáma: 18670275–1–13
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Mise közben gyújtottak fel egy templomot

Iszlamista fegyveresek támadtak meg egy templomot Burkina Fasoban. A támadásban hat ember vesztette életét, köztük a misét celebráló pap is meghalt – közölte a BBC.
Vasárnap reggel kilenckor két tucat iszlamista fegyveres támadta meg Dablo város egyik templomát.

 
A fegyveresek körbe vették a templomot és felgyújtották. A támadásban hat ember halt meg. Az áldozatok között volt, a miséző pap is. Az iszlamista fegyveresek a környék boltjait és egy rendelőt is felgyújtottak.
 
A város vezetője Ousmane Zongo szerint hatalmas pánik tört ki a településben. A polgármester az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy 20-30 fős fegyveres csoport berontott a templomba majd tűzet nyitottak a misén részvevő emberekre.
 
Az emberek otthonukban rejtőznek, az üzletek bezártak. Dablo gyakorlatilag szellemvárossá alakult át – mondta a polgármester.
Egy helyi újságíró szerint a lakosság felháborodott, miután a közeli katonai bázisról nem érkezett segítség.
 
A támadást valószínűleg az Al-Kaidához köthető dzsihadista csoport követte el, vagy a térségben aktív Ansarul Islam iszlamista csoport számlájára írható.
 
Az elmúlt időszakban egyre több támadás éri az afrikai ország keresztény lakosságát. Az utóbbi hónapban ez már a harmadik támadás amit iszlamisták követtek el a helyi keresztényekkel szemben.
 
Az afrikai ország rendkívüli állapotot hirdetett meg a szilveszteri iszlamista támadás után. Ezt Roch Marc Christian Kabore elnök az év utolsó napján jelentette be az ország legtöbb északi tartományaira vonatkozólag.
 
Burkina Faso a Száhel G5 országok egyike akik közös erővel próbálják meg visszaszorítani a térségben egyre jobban megerősödő iszlamista csoportokat. 2016-ban 18, 2017-ben 33 és 2018-ban már 158 dzsihadistákhoz köthető támadást szenvedett el az ország.
 
Forrás: s4c.news