A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

A Trump-Orbán találkozó margójára – jegyzet

Ha van olyan magyar politikus, aki mindenkinél többször megkapta az „elszigetelt”, a „marginalizált”, a „nem kívánatos” és a „nem komolyan vett” jelzőket, akkor az minden kétséget kizáróan Orbán Viktor. A jelenlegi magyar miniszterelnökről élvezettel írja le minden ellenzéki sajtótermék, s mondja ki minden ellenzéki politikus, hogy senki nem áll vele szóba, senki nem veszi komolyan, s nem becsüli, mert nem demokrata, emellett pedig kivezeti az országot az unióból, a NATO-ból, de talán még azokból a szövetségekből is, amelyeknek nem is vagyunk tagjai…
 
Ezzel szemben azok után, hogy Orbánt a legmagasabb szinten fogadták Kínában, a közelmúltban Pesten járt az olasz közéletbe üstökösként berobbant élpolitikus, Matteo Salvini is. Mindezek tetejébe ezt az „elszigetelt” Orbán Viktort most maga az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump fogadta. Az Egyesült Államok világpolitikai súlyának köszönhetően a Trump-Orbán találkozónak nyilván önmagában is hatalmas a jelentősége, ám sokkal fontosabb a mögöttes üzenete úgy a találkozót követő nyilatkozatoknak, mint az eszmecsere időpontjának.
 
A kétoldalú találkozót értékelve Donald Trump kétszer is kiemelte, hogy Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett. Azt is kiemelte, hogy Orbánt tisztelik, s nemcsak Magyarországon, de Európában is azért, amiért sikerrel lépett fel a migránsválsággal szemben. Elhangzott továbbá az, hogy Magyarország kiemelkedően jó NATO-szövetséges, amely teljesíti a vállalt feladatait, kötelezettségeit.
 
Ami a Trump-Orbán találkozó időpontját illeti, több, mint üzenetértékű, hogy erre a találkozásra alig két héttel az Európai Parlament új képviselőinek megválasztása előtt került sor. Nem csupán Orbán Viktornak, de minden vele rokonszenvező európai politikai erőnek is jelentős megerősítést jelent – nemcsak a politika, de a szavazók szintjén is –, hogy azt a nézetrendszert, amit Európában Orbán Viktor nevével fémjeleznek, az Egyesült Államok elnöke személyes kiállással méltatja, sőt tiszteletre méltónak nevezi. Ennek a május 26-i EP-választásra is komoly hatása lehet, s a bevándorláspárti fősodor által módszeresen elszigeteltnek titulált Orbán-párti erők jelentős megerősödéséhez vezethet.
 
Érdemes lesz a következő napokban alaposan górcső alá venni az ellenzéki sajtót. A legkevesebb, hogy bagatellizálják majd az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök találkozójának jelentőségét, de a „bátrabbak” magyarázatokkal is szolgálni próbálnak. Lesz, aki Trumpot is komolytalannak nevezi, amiért fogadta Orbánt, lesz, aki csak a magyar hadiipari fejlesztésekben látja majd a találkozó létrejöttének okát, s vélhetően olyan is, aki majd megmagyarázza, hogy tudni kell a sorok között olvasni, mert Trump dicsérete valójában fenyegetés, amellyel kényszeríteni akarják Orbánt, hogy változtasson politikáján. Olyan egyenes, gerinces írás, amely kapitulálna, és beismerné, hogy ez azért már nem véletlen, s Orbán mégiscsak ráérzett valamire, amellyel formálója lett Európa politikájának, nem fog születni.
Mit mondhatunk erre mi? A klasszikus igazságot, miszerint a kutya ugat, ám a karaván ettől még halad. Mondhat majd az ellenzék, amit akar, próbálhatja kisebbíteni a találkozó tényét és eredményeit, a valóság az, hogy hatalmas magyar diplomáciai siker mind a Trump-Orbán találkozó, mind pedig annak időzítése.
 
Kovács Attila
Fotó: Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd