A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – kampány az autizmussal élő gyerekekért

Interjú Szijjártó-Nagy Szilviával, az Út a Mosolyért Alapítvány elnökével

Adománygyűjtésbe kezdett az Út a Mosolyért Alapítvány az első Autista Krízis Ház és Oktatási Központ létrehozására. Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke kiemelte: az autizmus nem szégyen, és egy kis odafigyeléssel óriási javulás érhető el az autisták és családjaik életében.

Adománygyűjtésbe kezdett az Út a Mosolyért Alapítvány az első Autista Krízis Ház és Oktatási Központ létrehozására. Szijjártó-Nagy Szilvia, az alapítvány elnöke kiemelte: az autizmus nem szégyen, és egy kis odafigyeléssel óriási javulás érhető el az autisták és családjaik életében.
 
Május 30-án, este fél nyolckor a budapesti Erzsébet téren rendezik meg a Mosoly Koncertet az autisták támogatásáért. A jótékonysági eseményen Rúzsa Magdi korábban sosem látott felállásban és a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar lép fel. Már önmagában az a tény, hogy a támogatói jegyek két héttel ezelőtt elfogytak rácáfol arra a vélekedésre, miszerint az emberek többsége csak a saját problémájával van elfoglalva, és mások gondjaival nem foglalkozik?
 
–Azt tapasztaltuk, hogy a fiatal korosztály tagjai rendkívül nyitottak és befogadóak, hogy velük is őszintén és nyíltan lehet beszélni az autizmusról. Annak pedig nagyon örültünk, hogy hamar elkeltek a jegyek. Az esemény egy kampánysorozat része. Az Út a Mosolyért Alapítvány idén is folytatja a 2017-ben elkezdett Megérteni. Elfogadni. Segíteni. kampányát. Az elmúlt időszakban intenzív egyeztetéseket folytattunk szakmai szervezetekkel, melyek során világossá vált, hogy szükséges egy Autista Krízis Ház és Oktatási Központ megalapítása. 2018-ban tűztük ki célul ennek a hiánypótló egyedülálló intézménynek a létrehozását. Egyedülálló intézményhez egyedülálló rendezvényt szerveztünk. Május 30-án az Út a Mosolyért Alapítvány és az E.ON bemutatja jótékonysági Mosoly Koncertjét az Erzsébet téren. Egy színpadon áll majd Rúzsa Magdi a 100 Tagú Cigányzenekarral, Fekete-Kovács Kornél vezetésével. A koncertre támogatói jegyeket lehetett vásárolni. Továbbá támogathatják célunkat a helyszíni három adománygyűjtő ponton, vagy hívhatják a 13616-os adományvonalunkat. Az alapítvány honlapján és facebook-oldalán megtalálható számlaszámra várjuk a felajánlásokat. Újításként a helyszíni támogatóknak kék karkötőt adunk, amely azt szimbolizálja, hogy a karkötő tulajdonosa megérti, elfogadja, segíti alapítványunk munkáját.
 
Miért lett az autizmus az alapítványuk kiemelt témája?
 
–Lényeges számunkra a tudatos társadalmi felelősségvállalás, az elesettek segítése. Az autizmus területén történő szerepvállalás marad a fókuszban, hiszen egyre több beszélgetés volt szakmai szervezetekkel, és fontosnak tartottuk az autizmussal élő gyerekek segítését. Elkötelezett támogatói lettünk az autizmussal élőknek. Valószínű, hogy kevesen vannak, akiknek a baráti körükben, vagy rokonságukban ne lenne egy autizmussal élő személy. Az autizmus nem szégyen, mégis sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, mintha nem lennénk elég bátrak ahhoz, hogy őszintén beszéljünk erről az állapotról. Az Út a Mosolyért Alapítvány szerint a „kulcs” az odafigyelés. Egy kicsiny odafigyeléssel óriási javulás érhető el az autisták és családjaik életében. Ezt az odafigyelést sokszor nem tapasztaljuk, aminek az oka nem a szándék, hanem az ismeret hiánya. Ezért tartjuk lányegesnek az autizmusról szóló ismeretek terjesztését, így jöhet létre az autizmust támogató társadalmi környezet. A több ismeret pedig több odafigyeléssel jár. Tavaly éppen ezért határoztunk úgy, hogy a legnagyobb hazai fesztiválokon is jelen leszünk figyelemfelkeltő akcióinkkal, s megszólítottuk a mindenkinél befogadóbb fiatalokat.
 
2017-ben indította el az alapítványuk a Megérteni. Elfogadni. Segíteni. kampányát, ami keretében már működik egy autista vizsgálóközpont Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban. Ez a központ lesz a fundamentuma a majdani Autista Krízis Ház és Oktatási Központnak?
 
–A kettőt külön kell választani. 2017 májusában nagy sikerrel szerveztük meg a Mosoly Koncertet Budapesten, melynek bevételéből a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai részlegét támogattuk. Ott alakítottunk ki egy akadálymentesített autista vizsgálóközpontot.
 
Esetünkben mit jelent az akadálymentesítés?
 
–Az autizmussal élők teljesen másként dolgozzák fel a minket körülvevő külső ingereket. Ezért a vizsgálóközpontot úgy alakítottuk ki, hogy figyelembe vettük az autizmussal élők igényeit. Kerültük az erős fény-és színhatást, minden letisztult. Időpontra érkeznek, s így nem kell tömegben várakozniuk. Tehát erre 2017-ben gyűjtöttünk, s rá egy évre határoztunk úgy a szakmai szervezetekkel történt egyeztetések során, hogy létrehozzuk az Autista Krízis Ház és Oktatási Központot. Kiemelendő, hogy együtt dolgozunk az Autisták Országos Szövetségével és az Autizmus Alapítvány Általános Iskolájával, és velük egyeztetve döntünk a céljainkról. Az intézmény létrehozása hatalmas feladat. Tavaly még azt mondtam; az út elején vagyunk, idén az alapos egyeztetéseknek köszönhetően már megérkezünk az út közepére.
 
Mennyire lényeges tudatosítani, hogyha egy gyermekről kiderül, hogy autista, az nem a szülő és nem a gyermek hibája?
 
–Nagyon fontos, amit kérdezett, és éppen ezért tartjuk a megoldás kulcsának – amint már jeleztem – az odafigyelést. Tavaly, a nyár folyamán a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. jóvoltából négy nagy fesztiválon is jelen volt munkatársaival az Út a Mosolyért Alapítvány, hogy a fesztiválozókkal is megismertessük az autizmust. A fesztiválokon arról is szó esett, hogy milyennek látják az autisták az őket körülvevő világot, milyen nehézségekkel kell nekik szembenézniük, és milyen módon tudjuk segíteni ezeket a speciális élethelyzetben lévő gyerekeket és felnőtteket. Nem kell az autizmussal élőktől megijedni, hanem kellő ismeretek birtokában éppen, hogy mindenki segíteni tud nekik a hétköznapok problémás helyzetein. Mindenki a saját lehetősége szerint tudja segíteni munkánkat, ezért vált ez a három szó – Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – az alapítvány tevékenységének mottójává. A jövőben is elkötelezetten dolgozunk azért, hogy minél többen megértsék, hogy miről is szól ez a speciális élethelyzet, hogy minél többen elfogadják az autizmussal élő gyerekeket, és minél többen segítsenek rajtuk.
 
Fotón: Szijjártó-Nagy Szilvia, az Út a Mosolyért Alapítvány elnöke
Medveczky Attila