A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Balliberális agymenés a német sajtóban a felvidéki DAC focicsapatról

„Szlovák futballklub a nacionalista kötélhúzás célkeresztjében”. Ezzel a címmel jelent meg Tim Gosling írása a dunaszerdahelyi DAC-ról a Deutsche Welle német baloldali lapban. A cikk jól indul, majd egy pontatlan Trianon-okfejtés után átmegy rosszindulatú, balliberális agymenésbe, amelynek egyetlen célja, hogy meggyalázzon mindent, ami nemzeti értékrendet képvisel.
 
A cikk tartalmának ismertetése előtt érdemes megemlíteni, hogy Tim Gosling a tipikus német balliberális újságírók egyike. A Prágában élő brit tudósítótól már korábban is olvashattunk sajátos írásokat. Volt, amelyben hadjáratként emlegeti Donald Trump egykori tanácsadója, Steve Bannon közép-európai turnéját, Andrej Babiš cseh kormányfőt „elitellenes milliárdosként” mutatja be, vagy tavaly áprilisban írt már a „magyarországi választási rémálomról” is, és a pro-európai Momentumot is éltette írásaiban.

A DAC-cal foglalkozó cikke azzal indítja, hogy tízezer ember vette védelmébe a magyar himnuszt a DAC utolsó előtti hazai mérkőzésén Dunaszerdahelyen.
 
„A hangulat reményteljes az FC DAC 1904 utolsó előtti hazai mérkőzése előtt. A klub számos rekordot megdöntött a 2018-19-es szezonban, második helyével az eddigi legjobb helyezését érte el a ligában” - olvasható a cikkben, majd rögtön hozzá is teszi, hogy a rajongók viszont úgy vélik, hogy a következő szezonban csalással fogják majd akadályozni a csapat előretörését. Az egyik szurkolót idézi, aki szerint a DAC-nak nem engedik, hogy bajnokságot nyerjen, (…) mindig ellenünk szóló játékvezetői döntés születik.”
 
Gosling azt is megírja, hogy az SNS szlovák nacionalista parlamenti képviselői nem is rejtegetik megvetésüket a DAC-cal szemben, ezért is fogadták el nemrég az úgynevezett himnusztörvényt, amelynek egyértelműen a dunaszerdahelyi klub volt a célpontja. Ezután idézi Dušan Tittel márciusi, parlamentben elhangzó indoklását: „Menjen el Dunaszerdahelyre, és nézzen meg egy meccset, és hallgassa, hogyan énekli kilencezer ember a magyar himnuszt. Magának sem esne jól”
 
Gosling ezután Világi Oszkárt idézi, aki sokakkal együtt a magyar himnusz éneklése mellett érvelt.
 
A lliberális szerző által írt cikk Trianonra is kitér, mintegy háttérinformációként magyarázva a magyarok szlovákiai jelenlétét. „A Trianoni Békeszerződés az Antant-hatalmak és a Magyar Királyság között jött létre, amely lezárta az első világháborút, egyúttal megszüntette Budapest irányítását több, nem magyar többséggel rendelkező terület felett, köztük Žitný ostrov-val, Európa legnagyobb folyami szigetével, amelynek fővárosa Dunajská Streda”.
 
Nyilván nem lesz újdonság, ha leírjuk: Csallóköz sosem volt „nem magyar” többségű, Trianon nem Budapest befolyását szüntette meg, hanem feldarabolt egy ezer éves országot, és ha már a magyar szurkolókról és futballklubról ír, a szerzőnek észre kellett volna vennie, hogy az említett helyszínek mindegyikének van magyar, történelmi neve…
 
A cikk szerint a szlovák-magyar kapcsolatok sokat javultak az 1990-es, „átmeneti” évekhez képest, és ma a szlovák nacionalisták inkább a romák és muszlimok üldöztetéséből akarnak politikai tőkét kovácsolni. Mindenesetre megjegyzi, hogy az FC DAC még mindig kitűnő célpont.
 
A cikk második felében aztán kibújt a szög a zsákból. Gosling szerint a szlovák nacionalisták nem egyedüliként tehetnek a körülményekről, mert „az FC DAC Orbán Viktor magyar miniszterelnök ragyogó csillagának eszköze ahhoz, hogy a focit saját populista céljaira használja”. Gosling ezután azt rója fel a magyar kormányfőnek, hogy „ már régóta hazafias indulatokat szít a szomszédos országba száműzött magyarok körében azzal, hogy magyar állampolgárságot kínált nekik”. Gosling ismét erősen csúsztat, mikor a szövegkörnyezetben arra utal, hogy a határon túl élő magyarokat ide száműzték.
 
A szerző abban is a magyar kormányfő hátsó szándékait véli felfedezni, hogy az elmúlt években Magyarország sportlétesítményekbe ruházott be a szomszédos országokban. Ezzel kapcsolatban Gál Zsoltot, a Simon-féle Magyar Fórum Párt egyik alapítóját idézi „Gál azt sugallja, hogy az FC DAC-ot a szeparatizmus jelképének tekintik: ’Az elképzelés az, hogy egy erős nemzeti szimbólumot alakítsanak ki, mint amilyen a Barcelona Katalóniában.”
 
korkep.sk nyomán