A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Volt egyszer egy amerikai javaslat - ami megmaradt javaslatnak

A mellékelt térkép azt mutatja, miként gondolták 1917-ben az USA-ban Ausztria-Magyarországot hat szövetségi államra osztani.

Amerika hadba lépését követően nem sokkal, 1917 szeptemberében titokban kezdte meg működését a később „The Inquiry” (vagy röviden csak „Inquiry”, magyarul: érdeklődés, vizsgálódás, ebben a kontextusban: vizsgálóbizottság) névre keresztelt amerikai békeelőkészítő bizottság, amelynek feladata lett volna kidolgozni a „tudományos” amerikai béke alapjait.
 
Az Inquiry osztrák-magyar kutatócsoportja a Yale Egyetemen működött Charles Seymour választójoggal foglalkozó történész vezetésével. A kutatócsoport tagja volt még a szintén a Yale-en ténykedő Clive Day gazdaságtörténész és a Harvardon doktorált, Missouriból kikért, cseh származású Robert J. Kerner. Seymour párhuzamosan dolgozott feladatain az Inquiry-ben és Donald Paige Frary-vel közösen megjelentetett munkáján, amelyben a demokratikus választójog történetét tekintették át. (Ez 1918-ban „How the World Votes” címmel jelent meg, két kötetben.)
 
Mint az elnevezés mutatja, a bizottság dolga volt, hogy „vizsgálódjon” és javaslatokat dolgozzon ki az amerikai delegáció számára. Egy ilyen javaslat a Monarchia föderalizálására vonatkozott.
 
A mellékelt térkép azt mutatja, miként gondolták az USA-ban Ausztria-Magyarországot hat szövetségi államra osztani.
 
A javaslat megmaradt javaslat szintjén. Nekünk azonban érdekes lehet eljátszani a gondolattal, hogy „mi lett volna, ha”.
 
felvidek.ma nyomán