A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Gulyás: megelőlegezzük a bizalmat az új vezetőknek

Az EU-csúcson a visegrádi négyek (V4) együttműködése és egysége megbonthatatlannak bizonyult

A szerda délutáni kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergelyt, mit szól Tamás Gáspár Miklós véleményére, hogy nincs szükség erre az ellenzékre és a jelöltjeikre?
A válasz: egy kávét kérek.
 
Rákérdeztünk arra, hogy Ursula von der Leyent a Soros által megvásárolt újságírók máris megtámadták azzal, hogy disszertációja plágiumgyanús.
Gulyás Gergely válasza: ezt még nem látom át teljesen, nekünk van egy világos véleményünk, és az Európai Néppárt is mögötte áll.
 
A miniszter szerkesztőségünkkel közölte, nincs olyan testületi döntés, miszerint Pesterzsébeten egy volt szocialista politikus indulhat Fidesz-színekben polgármesterjelöltként.
 
Gulyás Gergely kiemelte: a vezetőjelöltek között vannak, akikkel több kérdésben is véleménykülönbség van köztük, illetve a Fidesz és a magyar kormány között. Az Európai Bizottság sikeres tevékenységének azonban az a lényege, hogy vezetője a szerződések őreként járjon el a véleménykülönbségek ellenére - fűzte hozzá. Mint mondta, fontos, hogy "a mi céljaink" - a migráció megállítása, a keresztény kultúra védelme, a nemzetek Európájának tiszteletben tartása - ne legyenek támadott célok.

 
A miniszter hangsúlyozta: az EU-csúcson a visegrádi négyek (V4) együttműködése és egysége megbonthatatlannak bizonyult, ma Európában ez a legerősebb együttműködés, ereje éppen az egységében van. Bár a V4-es kormányfők különböző pártcsaládokhoz tartoznak, a régióhoz tartozás felülírja a pártcsaládhoz tartozást - tette hozzá.
 
Elmondta, a magyar kormány legfontosabb célja, hogy olyan vezető álljon a bizottság élén, aki alkalmas arra, hogy konszenzust érjen el a tagállamok között, erre a feladatra sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem alkalmas. A mostani történések alapján a Spitzenkandidat-rendszer megbukott - közölte.
 
Budapest, 2019. július 3. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. július 3-án. MTI/Kovács Attila
 
MF/MTI