A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Semmelweis Ignác szobrát koszorúzták meg magyar orvosprofesszorok Chicagóban

"A világszerte az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis neve és személyisége elválaszthatatlan Magyarországtól".

Semmelweis Ignác szobrát koszorúzta meg július 7-én vasárnap a chicagói nemzetközi sebészeti múzeumban Merkely Béla sebészprofesszor, a budapesti Semmelweis Egyetem rektora, sebészorvos és Sándor József, nemzetközi hírű budapesti sebészprofesszor.
 
A bensőséges ünnepséget a Nemzetközi Sebésztársaság - amelyet az 1930-as években egy magyar orvos hívott életre Genfben - Chicagóban lévő nemzetközi múzeumában tartották, tekintélyes amerikai professzorok és diplomaták jelenlétében. A múzeumban a Halhatatlanok Csarnokában áll Semmelweis Ignác szobra, az orvoslás történetének olyan 12 tekintélyes személyisége szobrainak társaságában, mint Hippokratész, Galenus, vagy Pasteur.
 
Az ünnepségen elmondott beszédében Merkely Béla kiemelte: "a világszerte az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis neve és személyisége elválaszthatatlan Magyarországtól". Emlékeztetett arra, hogy a róla elnevezett budapesti egyetem, amelyet éppen 250 évvel ezelőtt alapítottak és ahol maga Semmelweis is tanult, Magyarország és Közép-Európa orvosképzésének és kutatásainak egyik vezető intézménye. Egyben utalt arra is, hogy mennyire fontosnak tartja a minőségi magyar-amerikai tudományos kapcsolatokat és ezek további erősítését. Kiemelte a Harvard Egyetem orvosi karával és a bostoni egyetemmel meglévő kiváló kapcsolatokat.     "Szívet melengető volt az ünnepség, meglepően sok nem egészségügyi szakember is tiszteletét tette, és a nem szakmai közönség is érzékelhetően nagyon jól fogadta a rendezvényt" - mondta el az MTI-nek telefonon Merkely Béla professzor. Hangsúlyozta, hogy Semmelweis több mint 150 évvel ezelőtti megfigyelései és tanai "ma, a kórházakban jelenlévő baktériumfertőzések idején, változatlanul érvényesek és újraértelmezve ma is aktuálisak". Merkely Béla elmondta, hogy tavaly, Bécstől Tokióig, 21 Semmelweis-szobrot avattak külföldön.
 
A koszorúzás "ötletadója", a több külföldi orvosi szervezet tagjaként is elismert Sándor József sebészprofesszor szintén telefonon az MTI-nek így fogalmazott: megható volt a történelemmel találkozni a nemzetközi sebésztudománynak szentelt Halhatatlanok Csarnokában. A professzor - mint elmondta - több mint ötven éve a Semmelweis Egyetem polgára: ott végzett, ott praktizált és oktatott. "Tanítottam Semmelweis életét és küzdelmét is" - fogalmazott.
 
Sándor professzor az MTI-nek kiemelte: a koszorúzás méltó lezárása a 2018-ban meghirdetett Semmelweis-emlékévnek, amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt. "Erkölcsi kötelességünk volt, hogy elhelyezzük az emlékezés és a tisztelet virágait az 1954-ben, 150 különböző nemzetiségű orvostörténész és sebészprofesszor véleménye alapján felállított Semmelweis-szobornál" - hangsúlyozta Sándor József.
 
A Semmelweis Ignácot és egy kisdedet karjában tartó édesanyát ábrázoló szobornál Sándor József egyúttal köszönetet mondott a nemzetközi sebésztársaságnak azért, hogy 1956-ban segítették az emigrációra kényszerült magyar orvosokat.
 
MTI nyomán