A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

30.Tusványos – Orbán Viktor július 27-én tart előadást

A szervezők szándéka szerint mindenki számára élhető, befogadó tábor lesz Tusnádfürdőn a július 23–28. közötti harmincadik Tusványos, ahol a megszokott programok mellett újak is várják az érdeklődőket. Az idei mottó – Egy a tábor – a hasonló értékrendet képviselő közösségre vonatkozik.
 
Harminc éve olyan közösség jár Tusványosra, amely egy tábort alkot, hasonló értékrendet követ, és Erdélyben azt az értékrendet, amit Tusványos megjelenít, egy olyan egységes közösséggel lehet azonosítani, amely egyre szélesedik – magyarázta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 30. kiadásának mottóját a szervezők által tartott hétfői csíkszeredai sajtótájékoztatón Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke. A rendezvény egyúttal felvezetője lesz a magyar kormány által jövőre meghirdetett nemzeti összetartozás évének is.
 
Sándor Krisztina, a szabadegyetem politikai és közéleti programjainak szervezője szerint minden olyan közéleti-politikai témát igyekeznek napirenden tartani, amiről a közbeszéd most szól, így az EP-választások elemzése vagy a közép-európai térség jelene, jövője is szóba kerül.
 
Nemcsak a tábor, hanem a romániai, erdélyi  rendszerváltozás harmincadik évfordulója is van idén, így Temesvár 30 témával is lesz kerekasztal meghatározó politikusokkal, történészekkel, elemzőkkel.
 
Európa jövőjéről, a keresztény értékrend és a család szerepéről tárgyalva befolyásos közéleti szereplők ülnek asztalhoz, a Kárpát-medencei szintű nemzetpolitikai kerekasztalra pedig a Kárpát-medence magyar politikai szervezeteinek vezetőit várják.
 
Az olyan megoldatlan ügyek is terítékre kerülnek mint a marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés, Úzvölgye, Beke István és Szőcs Zoltán ügye, a visszaállamosítás. Népszerűsítik a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, lesz erdélyi autonómia kerekasztal, és számos gazdasági témájú előadás, beszélgetés, egyebek közt a gazdaságfejlesztésről is – hangzott el.
 
Július 27-én, szombaton Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a nagyszínpadon tartja meg előadását, Tőkés László, az EMNT elnöke és Németh Zsolt országgyűlési képviselő társaságában.
 
Popa Ilona főszervező fontosnak tartotta kiemelni a Kriza János Népzenei Sátort, ahol népi zenekarok is fellépnek, továbbá az ínyencségeket kínáló bor- és gasztroudvart, valamint a Keskeny Út és az 1568 sátor vallási témájú előadásait. Több hazai és magyarországi egyetem saját sátrakkal, programokkal képviselteti magát, akárcsak a Csíki Anyák egyesülete. Mint ismertette, a környezettudatosság érdekében többször használható sörös- és más poharak is kaphatók lesznek – aki ilyet használ, egy lejjel olcsóbban jut a sörhöz.
 
Ugyanakkor egy méternyi műanyag pohár összegyűjtéséért egy sör jár. Elhangzott, idén lesz utoljára nyomtatott programfüzet, mivel a tábor digitálissá válik, az információk pedig majd csak online, illetve kijelzőkön lesznek elérhetők. Mint minden évben, idén is öt vadőr felel a tábor környékén felbukkanó medvék távol tartásáért, de a résztvevőket arra kérik, hogy ne próbáljanak fotózkodni a medvékkel, és ne etessék őket.
 
Fancsali Barna, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke az ifjúsági programokra hívta fel a figyelmet. A MIT sátrában szórakoztató előadások, erdélyi zenekarok fellépése mellett sikeres erdélyi fiatalok mutatkoznak be, de meg lehet hallgatni Zacher Gábor toxikológus előadását is, és itt mutatja be legújabb kötetét Barabási-Albert László fizikus, hálózatkutató.
 
kronika.ro nyomán
 
fotó: archív. Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. Mellette Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.