A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Rekordmagasra emelkedett az olasz Liga támogatottsága

Az SWG közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga a múlt héten - az olasz kormány és a német Sea-Watch szervezet vitájának kiéleződésekor - elérte a rekordmagasnak számító, 38 százalékos támogatottságot. Ez az érték 4 százalékponttal magasabb, mint amennyit a Liga a május 26-ai EP-választáson elért. Az SWG egyik elemzője, Enzo Risso kiemelte: Olaszország-szerte a Liga a legerősebb párt, melynek mintegy 15 százalékpontos előnye van az ellenzéki balközép Demokrata Párttal (PD) szemben.
 
A Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) 17,4 százalékos támogatottsággal a harmadik helyre került, pedig az Öt Csillag Mozgalom a 2018-as parlamenti választások legerősebb pártja volt, tavaly márciusban 32 százalékot szerzett.

 
Csaknem egy évvel ezelőtti belügyminiszteri kinevezése óta Salvini a "zárt kikötők" politikáját folytatja, azaz nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren migránsokat felvevő hajói.
 
Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy - Salvini és pártja által szorgalmazott - rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül lépnek az olasz felségvizekre.
 
A közelmúltban éppen emiatt alakultak ki összetűzések az olasz kormány és egyes NGO-k között. A német Sea-Watch egyik hajója - fedélzetén 40 afrikai migránssal - júniusban két hetet töltött a tengeren, amíg arra várt, hogy engedélyt kapjon Olaszországtól vagy valamelyik EU-tagállamtól a kikötésre. Végül az olasz hatóságok tiltása ellenére hajózott be Lampedusa kikötőjébe. A mentőhajó 31 éves német kapitányát, Carola Racketét ezért őrizetbe vették, és az olasz vádhatóság büntetőeljárást kezdeményezett ellene.
 
Hasonló eset történt július elején is: a Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója - fedélzetén 41 kimenekített migránssal - kikötött Lampedusa szigetén, dacolva Salvini tiltásával.
 
Kedden az olasz belügyminiszter nyílt levélben fordult tunéziai kollégájához, Hisem Fouratihoz, melyben felvetette, hogy a migránsokat hajókon kellene visszaküldeni Olaszországból Tunéziába. Az olasz belügyminiszter határozottabb fellépést követelt az embercsempészek ellen - például radarok és repülőgépek bevetésével.
 
Olasz sajtójelentések szerint Olaszország e célból hajókat bocsáthat a tunéziai parti őrség rendelkezésére, emellett még a nyár vége előtt tíz hajót küld a líbiai parti őrség számára az embercsempészek elleni küzdelem támogatására.
 
ma7.sk nyomán