A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Kövekkel, palackokkal támadtak a rendőrökre migránsok és migránspártiak

Szerda hajnalig tartó összecsapásba torkollt Lipcsében, hogy a rendőrség megpróbált visszatoloncolni Spanyolországba egy szíriai menedékkérőt, a rendőröket több százan kövekkel és palackokkal dobálták meg - írja a Bild című német tömeglap honlapja.
 
A szászországi rendőrség tájékoztatása szerint 20 óra 30 perckor vonultak ki a rendőrök a Lipcse keleti részén fekvő Hildegardstrasséra, hogy őrizetbe vegyék a menedékkérőt, aki Spanyolországban lépett be az Európai Unió területére, ezért a menekültügyi eljárását is ott kell lefolytatni.
 
Eleinte mintegy 30 békés tiltakozó akadályozta az intézkedést, ám a tömeg hamarosan körülbelül 500 fősre duzzadt, és a rendőrökre támadt. A Leipziger Volkszeitung című helyi lap szerint a rendőrök könnygázzal és gumibottal léptek fel a rájuk támadó tömeg ellen, 11 rendőr megsérült, és három rendőrautóban károk keletkeztek. A lap szerint a tiltakozók között is voltak sebesültek, de a számuk ismeretlen.
 
A lipcsei rendőrség tudatta, hogy a kitoloncolandó férfit sikerült őrizetbe venni, először rendőrautóba ültették, majd rendőrök sorfala között a tömegen át vezették el a helyszínről. Ezt követően folytatódott a tömegtüntetés és a blokád miatt több rendőr és jármű is az utcában rekedt, amikor pedig megpróbálták őket kihozni onnan, ismét repülni kezdtek a kövek és a palackok. A rendőrség szerint hajnali 3 órára nyugodott meg a helyzet.
 
Roland Wöller szászországi belügyminiszter a történtek után megdöbbentőnek nevezte, hogy a tömeg milyen dühvel és erőszakkal támadt a munkájukat végző rendőrökre. Egyúttal a történteket a jogállamiság elleni támadásnak nevezte.
 
MTI, Radio Leipzig nyomán