A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Románia nehezíti a kapcsolatok javítását

Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását – tudatta Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, a román külügyminisztérium Szijjártó Péter és Teodor Meleşcanu keddi tárgyalásáról kiadott közleményére reagálva.
 
A román fél azt írta, hogy Szijjártó Péter a román „igazságszolgáltatási intézmények ítéleteinek figyelmen kívül hagyását és a román állam igazságügybe való beavatkozását kérte” – tudatta a magyar diplomácia. A román nyilatkozat szerint Meleşcanu azt mondta, hogy a hatalmi ágak szétválasztásának jegyében a kormány nem avatkozhat az igazságügy tevékenységébe.
 
Szijjártó Péter erre reagálva közölte: egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják. Hozzátette: fenntartják, hogy a román parlament és a kormány dolga mindent megtenni és megfelelő jogi környezetet teremteni azért, hogy a kisebbségek gyakorolhassák a jogaikat, és senki ne büntesse diszkriminatív módon „horrorisztikus összegekre” a nemzeti közösség tagjait pusztán azért, mert jelképeiket használják.
 
haromszek.ro nyomán