A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

„Ahol nincsen bűn és csak jeget esznek”

Drogháború és az Amnesty International

A véres kábítószer-ellenes háborúja miatt ENSZ-vizsgálatot kezdeményező Izlandon gúnyolódott Rodrigo Duterte (fotón) Fülöp-szigeteki elnök, mondván, mivel ott csak jeget esznek, nem is érthetik országának problémáit.
 
„Mi Izland problémája? Csak a jég. Ez az önök gondja. Túl sok jegük van, és ott nincsenek olyan napfényes napok, mint itt. Szóval értik, hogy ahol nincsen bűn, nincsen rendőr sem, és csak jeget esznek, nem értik a Fülöp-szigetek társadalmi, gazdasági és politikai problémáit” – mondta Duterte megyei vezetők előtt mondott beszédében.

 
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön Izland által beterjesztett határozatot szavazott meg arról, hogy előzetes vizsgálatot indít a Fülöp-szigeteki drogellenes „háborúban” meggyilkolt ezrek ügyében. A határozat értelmében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2020 júniusára jelentést készít a Fülöp-szigeteki helyzetről.
 
A droggyilkosságok ügyében a hét elején ENSZ-vizsgálatot követelt az Amnesty International. Jelentésében a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt három évben a Fülöp-szigeteken a gyilkosságok módszeressé váltak, és a hatóságok nem vonták felelősségre az elkövetőket. A jogvédők azzal is megvádolták Manilát, hogy szándékosan félretájékoztatja a nemzetközi közösséget.
 
A Duterte drogháborújában meggyilkoltak pontos számát nem lehet megállapítani. A rendőrség adatai szerint letartóztatási kísérletek közben 6000 embert öltek meg, akik fegyverrel harcoltak a rendvédelmi szervek ellen, emberi jogi aktivisták szerint a droggal kapcsolatos halálesetek száma a 27 ezret is elérheti. Emberi jogi szervezetek szerint a kivégzések, becsempészett bizonyítékok, meghamisított jelentések tervszerűen működtek, és az állam nem hajlandó vizsgálatot indítani a három éve folyó megtorlások során elkövetett visszaélések ügyében.
 
Duterte szóvivője pénteken kijelentette, hogy Izland hamis információk, álhírek alapján, és a Duterte ellenzőinek, illetve az elfogult médiának a kijelentéseire alapozva nyújtotta be a határozattervezetet.
 
magyarszo.rs nyomán