A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Bírálta a kettős állampolgárság tiltását az új szlovák elnök

Áder Jánossal tartana megemlékezést Trianon 100. évfordulóján

Zuzana Caputova, Szlovákia új elnöke a Pátria Rádiónak adott interjút, amelyben többek között kritizálta a Fico-kormány azon döntését, amellyel betiltották a kettős állampolgárság intézményét, miután Magyaországon megszavazták a könnyített honosítási eljárást 2010-ben. „Ezzel a törvénnyel nem tudtam azonosulni, hiszen Szlovákia sok állampolgárt veszített így – jelentette ki Čaputová jában – A véleményem világos, nem látok a kettős állampolgárságban semmilyen gondot.”

Ezen túlmenően, ha fokozatossággal is, de a többnyelvűség mellett is csaknem kiállt: „A nyelvi jogokat illetően, legalábbis azok jogi szabályozása terén nem úgy láttam, mintha nagyon problémásnak tekintenék a helyzetet. Ugye a kétnyelvű helységnévtáblákat fokozatosan a vasúti táblák követték, olyan lépések történtek, amelyek a két- vagy többnyelvűség irányába haladtak, amit a magam részéről helyes iránynak tartok, nem látok ebben gondot. Amikor a problémákra, gondokra kérdeztem rá, nem úgy láttam, hogy a többnyelvűség lenne a legérzékenyebb dolog.”

Ami pedig különös felvetés a részéről, hogy Trianon 100. évfordulóján, akár Áder Jánossal is megemlékezne közösen. „Bármilyen részvétel, bármilyen ünneplés nagyon erőteljesen azon múlik, milyen az ünneplés kontextusa, milyen a rétorika, amit, persze, magam is alakíthatok. Tudom, hogy a magyarság számára roppantul érzékeny a téma, a parlamenti jelzéseket természetesen észrevettem. Mindenesetre: egy szomszéd ország képviselőjével kezet fogni jó és fontos. Nem véletlen, hogy az első külföldi utak éppen a szomszédokhoz vezettek.Teljesen természetes, hogy más értékelése van egy egy eseménynek, teljesen eltérő értelmezése, de ami nagyon fontos, hogy az eltérő történelmi értékelést, értelmezést ne húzzuk be a jelenlegi politikai kapcsolatokba, hogy képesek maradjunk a konstruktív párbeszédre és képesek maradjunk akár szimbolikusan akár a valóságban kezet nyújtani a másiknak.”

Fotó: Zuzana Caputova a Gombaszögi Nyári Táborban (Facebook)
A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg magyar fordítással.