A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com

Gyanúsítottként idézték be - lemondott a koszovói kormányfő

Ramush Haradinaj visszavonhatatlanul lemondott a koszovói kormányfői tisztségéről, miután a Hágai Különleges Bíróság vallomástételre idézte be, mégpedig háborús bűnökkel gyanúsított személyi minőségében.
 
Hardinaj a koszovói kormány ülésének végén jelentette be, hogy benyújtja visszavonhatatlan lemondását, amit azzal indokolt, hogy a Hágai Különleges Bíróság háborús bűnökkel gyanúsított személyi minőségében vallomástételre idézte be, jelenti a koha.net.

 
Pontosított, nem vádlottként lesz jelen a bíróság előtt Hágában, hanem gyanúsítottként hallgatják ki, de azért döntött a lemondás mellett, mert kárt okozhatna Koszovónak, ha ennek ellenére továbbra is ellátná a miniszterelnöki tisztséget.
 
„A lemondás után a mandátumom visszaadom a népnek, s önök az elsők, akiket erről tájékoztatok” – mondta Haradinaj a kormányülést után tartott sajtótájékoztatóján Pristinában.
 
Hozzátette, most Hashim Thaci koszovói elnök felelőssége, hogy tárgyalni kezdjen a parlamenti pártokkal, s kitűzze a választások időpontját.
 
„A következő választásokon indulok én is és a pártom is, de nem vezethetem az országot ilyen körülmények között, mert megnehezítené Koszovó helyzetét” – mondta Haradinaj.
 
Leszögezte, a továbbiakban ügyvivő kormány működik, s a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékekre kivetett százszázalékos vámok a továbbiakig hatályban maradnak.
 
A háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság és az ügyészség feladata az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) által elkövetett - feltételezett - háborús bűnök vizsgálata. Az UCK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében állítólag fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci koszovói államfő neve is felmerült. Míg a szerbek szemében a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.
 
(Beta, N1)