A Művelt Tájékozott Emberért Alapítvány

Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 32. I. em. 3.
+36-1-781-3236
info@magyarforum.hu
1%"/

Megjelent munkatársunk, Kovács Attila harmadik kötete: Az idők szava.
Glosszák, jegyzetek, publicisztikák, elemzések. Rendelés és információ: azidokszava@gmail.com





Nincs vége a terrorizmusnak az Iszlám Állam felszámolásával

Halálos áldozata is van annak a merényletnek, amelyet kedden egy ismeretlen férfi követett el Sydney üzleti negyedében. Sajtóbeszámolók szerint a férfi „Allah akbar-t” kiáltott, amikor elfogták a rendőrök. Az akciót még nem vállalta magára az Iszlám Állam, de az elmúlt hetekben több olyan eset is volt, amelyet a terrorszervezetnek tulajdonítottak.
 
Alig pár hónapja annak, hogy a nyugati országok diadalittas jelentésekben arról számoltak be, hogy legyőzték és felszámolták a terrorszervezetet, ám a kijelentések úgy tűnik, elhamarkodottak voltak.
 
Az ENSZ pedig arról is beszámolt, hogy feltehetően 300 millió dolláros vagyon is maradt a szervezetnél. Sajtóhírek szerint az Iszlám Állam Szíria egyes részein már újra feléledt, de aggodalomra adnak okot azok az információk is, hogy a terrorszervezet harcosai visszatérnek Európába, így továbbra is fennáll a terrorveszély a kontinensen.
 
***

Amikor az Iszlám Állam terrorszervezetről beszélünk, akkor gyakorlatilag két különböző entitásról van szó – jelentette ki Szalai Máté, a Külgazdasági és Külügyi Intézet kutatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában. Az egyik a Szíriában és Irakban megtalálható helyi hálózat, amelynek 2014-ben jelentős területeket sikerült elfoglalnia, de ma már ezeket szinte mind elvesztette.
 
A másik része pedig az a globális hálózat, amelynek tagszervezetei és tagjai a világ összes pontján megtalálhatók. Mint mondta, a két hálózat összefüggését vizsgálják, ugyanakkor a tapasztalatok alapján elmondható, hogy egy decentralizációs folyamat zajlik, tehát nincs szükség arra, hogy a hálózatot központilag bárki is irányítsa.
Szerinte ugyanis minél centralizáltabb lenne a terrorszervezet, annál könnyebb lenne a szervezet folyamatait, pénzmozgását és kommunikációját nyomon követni. Hozzátette, a globális szinten elkövetett merényletek is jóval egyszerűbbek, amelyeket talán nehezebb lenne kivitelezni, ha együtt kellene működniük a tagoknak.

***
 
Az Iszlám Állam felszámolása gyakorlatilag csak a normális állapot helyreállítását jelenti, de ezzel nincs vége a terrorizmusnak – fogalmazott Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Véleménye szerint nem is sikerül felszámolni még hosszú évtizedeken át sem. A terrorveszély továbbra is magas szintű Európában, ugyanakkor azt nem tudni, hogy milyen mértékben nőtt, mert még a titkosszolgálatoknak sincs erről információja.
 
Szalai Máté arról is beszélt, hogy Kelet-Szíriában már látható jelei vannak annak, hogy az Iszlám Állam újra szerveződik. Becslések szerint körülbelül 18 ezer tagja lehet a terrorszervezetnek Szíriában és Irakban együttvéve. Megjegyezte, ez meglehetősen kevés a korábbi, akár százezer taghoz képest. Úgy véli, a stratégiájuk része lehet, hogy egyelőre nem akarnak területeket elfoglalni, hiszen így sokkal nehezebb kiszűrni, hogy mire is készülhetnek. Azok a területek, ahol jelenleg elhelyezkednek, a Szíriai Demokratikus Erők irányítása alá tartoznak, amely egy kurd többségű milícia.
 
hirado.hu nyomán